Fabricile de conserve lucreaza la 20-30% din capacitate

09 07. 2007, 14:37
Fabricile de conserve de legume si fructe lucreaza la 20-30% din capacitate, întrucât materia prima disponibila este redusa si scumpa, ca urmare a efectelor secetei, astfel ca produse precum bulionul se vor scumpi din aceasta luna. Productia de legume si fructe din acest an este

Fabricile de conserve de legume si fructe lucreaza la 20-30% din capacitate, întrucât materia prima disponibila este redusa si scumpa, ca urmare a efectelor secetei, astfel ca produse precum bulionul se vor scumpi din aceasta luna.

Productia de legume si fructe din acest an este estimata la mai putin de jumatate din prognoza initiala, seceta determinând nu numai pierderi cantitative, dar si de calitate.

„Productia de legume va fi la circa 40% din nivelul programat, iar la fructe de 10-15%. Florile de la fasolea pastai si de la rosii nu mai leaga din cauza temperaturilor ridicate si a lipsei umiditatii. Efectele secetei se resimt nu numai la nivel de cantitati recoltate, dar si la calitatea produselor. În aceste conditii, fabricile lucreaza la 20-30% din capacitate. O alta varianta de obtinere a materiei prime sunt produsele din sere, dar si acestea sunt putine”, a declarat agentiei MEDIAFAX presedintele patronatului Romconserv, Aurel Tanase.

În conditiile unei oferte scazute din partea producatorilor români, pe piata vor creste importurile, care deja acopereau un procent semnificativ. Potrivit datelor Romconserv circa 70-75% din consumul intern de legume proaspete este acoperit din productia locala, în timp ce la fructe doar 10-20% din consum este asigurat de recolta din România.

Mediafax