Fabrica de ciment de la Chiscadaga nu va mai polua

19 02. 2002, 16:37
Casial SA, fabrica de ciment de la Chiscadaga, a obtinut certificarea în sistem integrat al managementului calitatii si al mediului, fiind prima fabrica de ciment din România si a doua din cele 12 fabrici pe care Grupul Heidelberger Zement le detine în Europa Centrala si de Est, care a

Casial SA, fabrica de ciment de la Chiscadaga, a obtinut certificarea în sistem integrat al managementului calitatii si al mediului, fiind prima fabrica de ciment din România si a doua din cele 12 fabrici pe care Grupul Heidelberger Zement le detine în Europa Centrala si de Est, care a obtinut aceasta acreditare.

Milioane de dolari pentru protectia mediului

Grupul Heidelberger Zement este prezent în România din 1998, în domeniul productiei de ciment, var, agregate si betoane. În aprilie 1998, Grupul a achizitionat prima fabrica de ciment din România, iar în anul 2000 a devenit actionar majoritar la Casial Deva. Din 1998 si pâna anul trecut, societatea a investit patru milioane de dolari pentru protectia mediului.

„Anul 2001 a fost primul an în care nu am mai avut probleme grave de mediu. Campania de reparatii din decembrie 2001 si pâna în 15 martie 2002 are scopul de a finaliza lucrurile de finete în ceea ce priveste protectia mediului”, a declarat Mircea Bobora, directorul general al Casial SA.

Continua modernizarile

Societatea Casial SA înregistra, cu doar doi ani în urma, depasiri ale depunerilor de pulberi de pâna la 60 de ori fata de normele nationale admise. Datorita investitiilor fabrica de ciment a reusit sa obtina certificatul de calitate ISO 9001 si de cel de mediu ISO 14001, certificate recunoscute de reglementarile europene în domeniu. De asemenea, investitiile pentru modernizarea tehnologiei au însemnat la Casial peste 17 milioane de dolari, de la cumpararea pachetului de 86 la suta din actiuni de catre Grupul Heidelberger Zement Germania. Anul acesta investitiile continua, suma alocata fiind de peste 4 milioane de EURO.

Despagubiri de miliarde de lei

„Pagubele pe care fabrica le-a produs de-a lungul timpului le-am compensat prin despagubirile pe care le-am acordat cetatenilor care traiesc în aceasta zona. Am acordat materiale de constructii pentru satenii din Chiscadaga în valoare de 2,6 miliarde de lei în anul trecut. De asemenea am platit si manopera înlocuirii materialelor distruse din cauza poluarii în gospodariile satenilor,” afirma directorul general de la Casial SA, Mircea Bobora.

Banii se reinvestesc

Foarte multi cetateni care au cumparat actiuni la Casial SA trimit scrisori conducerii soceitatii si întreaba de ce nu se acorda dividende la aceasta fabrica.

„Hotarârea utilizarii profitului apartine actionarului majoritar, care detine 86, 4 la suta din actiunile firmei. Daca acesta considera ca pentru dezvoltarea firmei, pentru stabilizarea si trendul ascendent al activitatii, dividendele trebuie reinvestite, nu este democratic ca cineva care detine un numar extrem de mic de actiuni sa stabileasca modul în care sunt utilizati acesti bani”, precizeaza Mihai Rohan (medalion), directorul general al CarpatCement, societatea prin care grupul german Heidelberger Zement coordoneaza activitatea firmelor sale de ciment din România.

[Hunedoreanul]