Fă-ţi patul – Lucruri mărunte care pot să-ţi schimbe viaţa… şi, poate lumea
Gândit ca un cuvânt de rămas bun adresat absolvenţilor din 2014 ai Universităţii din Texas, discursul susţinut de William H. McRaven, amiral în marina americană, a devenit viral pe Facebook, ajungând să adune peste 10 milioane de vizualizări. Oameni din întreaga lume au rezonat atât de mult cu ideile simple transmise de McRaven într-un mod ferm, dar presărat cu numeroase episoade umane, încât apariţia cărţii Fă-ţi patul – Lucruri mărunte care pot să-ţi schimbe viaţa… şi, poate lumea a fost firească. „În ultimii trei ani, am fost oprit pe stradă de oameni grozavi, care mi-au relatat propriile lor poveşti: cum n-au dat înapoi în faţa rechinilor, cum n-au tras clopotul sau cum făcutul patului în fiecare dimineaţă i-a ajutat să răzbată în momentele grele. Toţi voiau să afle mai multe despre cele zece lecţii care mi-au modelat viaţa şi despre oamenii care m-au inspirat în carieră. Această carte modestă e o încercare de a le îndeplini dorinţa”, mărturiseşte autorul.
Încercarea s-a dovedit a fi oricum, dar nu „modestă”. Cartea este bestseller New York Times, s-a vândut în 27 de ţări, iar publicaţii prestigioase precum Forbes, Wall Street Journal, New York Times, Washington Post sau USA Today au lăudat-o pentru forţa şi optimismul care transpar din ea.
William H. McRaven a făcut parte timp de 37 de ani din trupele SEAL, ocupând funcţii de conducere la toate nivelurile. Deciziile lui au influenţat nu doar viaţa celor din subordine, ci şi pe a familiilor acestora. În calitate de amiral, ultima sa atribuţie a fost aceea de comandant al tuturor forţelor speciale americane. Din 2015 până în 2018 a fost rectorul Universităţii din Texas.
Cele 10 „lecţii” cuprinse în carte au fost învăţate de McRaven pe propria piele în special în timpul antrenamentelor pentru SEAL, cunoscute pentru duritatea lor. Din 150 de cadeţi prezenţi în prima zi a programului de iniţiere în trupele SEAL, după şase luni de instrucţie dură doar 32 mai erau la ceremonia de absolvire. Ce vrea cu tot dinadinsul să transmită McRaven este că, de cele mai multe ori, lucrurile nu se termină pentru că se termină, ci pentru că noi renunţăm să mai luptăm pentru ele.
Cele 10 lecţii prezentate şi mai jos sunt însoţite de poveşti emoţionante despre curaj, limite depăşite, camaraderie, generozitate şi refuzul de a-ţi plânge de milă, iar cartea rămâne o colecţie de sfaturi mărunte care pot schimba în bine viaţa oricui:
1. Începe ziua cu o sarcină îndeplinită. Dacă vrei să schimbi lumea… începe prin a-ţi face patul.
2. Nu poţi acţiona de unul singur. Dacă vrei să schimbi lumea… găseşte pe cineva care să te ajute să vâsleşti.
3. Contează doar cât suflet pui. Dacă vrei să schimbi lumea… apreciază un om după cât de mare îi e inima.
4. Viaţa nu e dreaptă – mergi mai departe! Dacă vrei să schimbi lumea… treci peste faptul că ai fost un fursec pudrat cu zahăr şi mergi înainte.
5. Eşecul te poate face mai puternic. Dacă vrei să schimbi lumea… nu-ţi fie frică de Circ.
6. Trebuie să îndrăzneşti din plin. Dacă vrei să schimbi lumea… avântă-te spre obstacol cu capul înainte.
7. Ţine piept tiranilor. Dacă vrei să schimbi lumea… nu da înapoi în faţa rechinilor.
8. Ridică-te la înălţimea situaţiei. Dacă vrei să schimbi lumea… în cele mai întunecate momente, fii cât poţi tu de bun.
9. Dă-le oamenilor speranţă. Dacă vrei să schimbi lumea… când eşti în noroi până la gât, începe să cânţi.
10. Niciodată, dar absolut niciodată, nu renunţa! Dacă vrei să schimbi lumea… să nu tragi în niciun chip clopotul.