F. F. Coppola a început prima zi de filmare în tradiția familiei sale

11 10. 2005, 15:42
Toata lumea știe ca Francis Ford Coppola a ales România pentru a filma lung-metrajul "Tinerețe fara tinerețe", dupa nuvela omonima a lui Mircea Eliade. Puțini însa știu ca, întotdeauna, la începutul primei zile de filmare, Coppola cheama toata echipa pe

Toata lumea știe ca Francis Ford Coppola a ales România pentru a filma lung-metrajul „Tinerețe fara tinerețe”, dupa nuvela omonima a lui Mircea Eliade.

Puțini însa știu ca, întotdeauna, la începutul primei zile de filmare, Coppola cheama toata echipa pe platou și are loc ceea ce la școala de teatru HOFSTRA, pe care regizorul a urmat-o, devenise o tradiție: înainte de prima filmare, toți cei din echipa, de la toate departamentele de producție, regie, camera, scenografie, costume, machiaj și coafura, recuzita, casting, efecte speciale, cascadori, transport etc., cât și actorii, sunt chemați la cadru, se țin de mâna, iar Coppola spune de trei ori poowabah, un cuvânt pe care obișnuiau sa îl spuna pe scena teatrului și care semnifica trei dorințe ale celor care realizeaza filmul: prima este ca munca întregii echipe sa se transforme într-un film bun, reușitș a doua, ca toți sa vina în fiecare zi cu placere la filmare și sa se bucure de faptul ca lucreaza pentru acest lung-metraj.

Cel mai important lucru însa la care ține Coppola este ca toți oamenii din echipa sa fie în siguranța pe platou și sa nu se întâmple accidente absurde.

„Am pastrat aceasta tradiție și dupa ce am terminat școala de teatru, pentru toate filmele pe care noi le-am produs. În familia noastra, atât Sofia, cât și Roman, fac același lucru înainte de primul cadru.”

Regizorul a continuat tradiția și a spart o farfurie, iar fiecare membru al echipei a luat câte un ciob. Toata lume a a fost placut surpinsa, pentru ca echipa se aștepta ca aceasta sa fie o ultima ședința înainte de filmare. „Ceea ce primeaza în acest film este Povestea și Jocul actorilor. Toate celelalte departamente din cadrul producției sunt esențiale în susținerea acestor doua prioritîți”, a spus regizorul la ultima ședința de producție.

Alaturi de Tim Roth și Bruno Ganz, în prima zi de filmare, în camera de spital imaginata de scenograful Calin Papura au fost Dr. Gavrila (Florin Piersic Jr.), internul Oprișor (Cristi Iacob), internul Dragnea (Andi Vasluianu), din tura de noapte și asistentele medicale Aneta (Adriana Titieni) și Craița (Mirela Oprișor), încercând sa înțeleaga misterul pacientului care fusese adus la spital în stare critica și, paradoxal, nu murise.

Corpul îi era plin de „arsurile” realizate de Peter King (Oscar pentru „Stapânul Inelelor”) și Jeremy Woodhead, machiajul special care pare atât de real încât daca cineva ar intra pe platoul de filmare fara sa știe despre ce este vorba nu și-ar da seama ca pielea arsa de pe corpul lui Dominic Matei (Tim Roth) este doar „special make-up”.

„Ceea ce m-a fascinat chiar de la primul cadru pe care l-a filmat a fost faptul ca mizanscena pe care o creeaza este dusa în zona teatrului”, spune Andi Vasluianu. „Coppola pune accent pe detaliu și pe povestea din spatele personajului. Da atenție fiecarui actor, oricât de mic ar fi rolul pe care îl joaca. Este simplu, direct și te face sa simți ca ceea ce ai tu de jucat este important pentru povestea filmului, te face sa dai mai mult și chiar ia de la tine mai mult.

„Atât pentru Andi Vasluianu, cât și pentru Cristi Iacob, probele pentri „Tinerețe fara tinerețe” au însemnat de fapt niște minunate discuții cu F.F.Coppola, fara probe concrete „pe text”: dicuții firești, normale, în vara, despre film, despre ceea ce înseamna sa fii actor de teatru, depre Marea Neagra și Vama Veche sau despre pescuit. „Sa joci la Copola este ca și cum ai juca în Regele Lear și la repetiții ar veni Shakespeare”, spune Cristi Iacob. „Atmosfera este calma, detensionata, de prietenie. Este o experiența pe care aș dori-o oricarui actor”, spune Cristi Iacob.



Pe Mirela Oprișor, Francis Ford Coppola a vazut-o la Teatrul de Comedie, într-una din primele sale zile în România. Juca în „Chirița of Bârzoieni”, în regia Iarinei Demian. Imediat dupa terminarea spectacolului, Coppola i-a așteptat pe actori, sa îi felicite. Dupa trei zile, Mirela avea sa primeasca un telefon: „Buna, sunt Francis. Francis Ford Coppola. Ai vrea sa vii sa dai o proba?” Așa a început pentru Mirela rolul Craiței, una dintre asistentele spitalului în care este internat Dominic Matei (interpretat de Tim Roth).

Și pentru Adriana Titieni prima întâlnire cu Francis Ford Coppola a fost mai neobișnuita: cu puțin înainte de a ajunge la probe, Adriana vrusese sa cumpere o sticla de apa, însa în momentul în care a deschis frigiderul de pe strada, o sticla de bere din plastic a cazut pe trotuar lânga ea . „Hainele îmi miroseau a bautura, așa ca tot timpul cât a durat întrevederea m-am gândit ca Francis Ford Coppola va crede ca, din cauza emoției, chiar am baut o bere înainte de proba!” În curând, Adriana avea sa primeasca rolul Anetei, cealalta asistenta care îl îngrijește pe Dominic.

Cu o echipa formata în majoritate din români, „Tinerețe fara tinerețe”/”Youth without youth” se bazeaza pe nuvela omonima a lui Mircea Eliade. Deopotriva producator, scenarist și regizor, Coppola i-a ales pentru rolurile principale pe Tim Roth (Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Rob Roy), Alexandra Maria Lara (Downfall, The Tunnel), Bruno Ganz (Downfall, The American Friend, Nosferatu), Marcel Iureș (Vis de ianuarie, Amen., Peacemaker, Hartțs War, Mission: Impossible, Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles), precum și pe Sașa (Alexandra) Pirici, în rolul sau de debut într-un lung-metraj.

Director de imagine este tânarul Mihai Malaimare Jr., iar scenografia este semnata Calin Papura. Laureatul premiului Oscar, Peter King va realiza alaturi de echipa sa din Marea Britanie machiajul și coafura. Creatoarea costumelor din perioada 1894-1969 este Gloria Papura. Muzica va fi semnata de unul dintre cei mai renumiți compozitori ai momentului, Osvaldo Golijov. Producatori executivi sunt Fred Roos și Anahid Nazarian. Filmarile au început în 3 octombrie.

MediaPro Pictures