Filmarea a fost realizată pe data de 30 mai, de către operatorii postului de televiziune Televisa care monitorizează în permanență activitatea vulcanului, în contextul în care acesta dă semne de „revenire la viață”. Pe data de 8 mai, vulcanul a aruncat în aer o coloană de 3,2 kilometri de cenușă, gaze și roci, „ispravă” repetată la o scară mai mică și pe 25 mai.
În înregistrarea video, făcută cu ajutorul unei camere de filmare pe timp de noapte, se vede cum un obiect luminos de formă cilindrică se apropie de vulcanul Popocatepetl, își încetinește zborul, după care pătrunde în gaura craterului.
Televisa a cerut ajutorul Margaritei Rosado Solis, cercetător la Universitatea Autonomă Națională și membru al Uniunii Astronomice Internaționale pentru „descifrarea” filmării.
Concluzia expertei a fost că presupusul OZN nu face parte din materialele aruncate de vulcan. Ea a spus că ar putea fi un meteorit, dar nici această supoziție nu are suport științific, pentru că nu există o „coadă luminoasă” și nici nu au fost înregistrate sunetul unei explozii sau mișcări telurice care sunt inerente căderii unui meteorit.
Și alți specialiști sunt de părere că obiectul fimat ar putea fi un OZN. Marc Dantonio, fotograf șef și video analist la Mutual UFO Network (și care are contracte cu US Navy, Congresul SUA și Statul Major al armatei Statelor Unite) a declarat că filmarea „cu siguranță” nu este un fals. El a mai arătat că deși obiectul pare să se miște foarte repede, el are în realitate viteza unui avion.
Totuși, chiar dacă mulți se avântă în a declara că este o nouă probă în susținerea existenței OZN-urilor – bazându-se și pe forma cilindrică a obiectului -, Dantonio atrage atenția asupra judecăților pripite, arătând că și un avion coborând spre o pistă de aterizare din apropiere ar putea fi o explicație la fel de bună a filmarii.