Extinde-ţi concediul în 2018: Cum să ai 35 de zile de vacanţă cu 10 zile de concediu
Specialiştii de la momondo.ro au creat un ghid la îndemână pentru a ajuta călătorii să îşi tripleze zilele de vacanţă – transformând 10 zile de concediu în 35. Mai mult, au creat o listă cu destinaţii de top pe tot parcursul anului 2018, care să inspire în a planifica aceste zile lungi de pauză mai uşor.
Află cum poţi transforma 10 zile de vacanţă în 35 în România:
Sărbătoare legală: 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române
Când să pleci în vacanţă: 24 – 28 ianuarie
Câte zile de concediu trebuie să-ţi iei: 2
Există, oare, ceva pe lume care sună mai ispititor decât îmbrăcarea hainelor alcătuite din materiale vaporoase, în vreme ce în orice oraş din România va trebui să înfruntăm frigul din ianuarie? Ţările calde nu mai sunt accesibile doar păsărilor care pleacă la primul vânt tomnatic, aşa că o călătorie pe tărâmul thailandez la final de ianuarie poate face minuni.
Unde să mergi: Bangkok, Thailanda
E timpul să admitem faptul că ianuarie este o lună sumbră în întreaga Europă. Crăciunul şi Anul Nou s-au terminat şi este întuneric şi rece. Ceea ce o face de fapt un moment oportun pentru a te îndrepta spre Bangkok. Nu poţi decât să te simţi viu pe străzile aglomerate ale capitalei thailandeze. Explorează palatele şi templele vechi, ia cina gustând una dintre cele mai delicioase mâncăruri din lume, admiră bărcile aşezate de-a lungul canalelor şi bucură-te de cumpărături în nesfârşitele pieţe colorate.
Sărbătoare legală: 8-9 aprilie – Paştele
Când să pleci în vacanţă: 6-9 aprilie
Câte zile de concediu trebuie să-ţi iei: 1
De Paşte, întreaga familie are vacanţă, inclusiv elevii, ceea ce face de fiecare dată să fie o perioadă de călătorie aglomerată. Pentru te bucura din plin de weekendul prelungit cu prietenii şi familia, plănuirea vacanţei în avans e importantă. Adăugând ziua de vineri la concediul de Paşte poţi avea o binemeritată pauză de patru zile cu o singură zi de concediu.
Unde să mergi: Amsterdam, Olanda
Este uşor să te pierzi prin centrul oraşului Amsterdam, îngrămădit de canale, dar asta este totodată frumuseţea lui. Explorează universul ascuns în buticuri, restaurantele cu meniuri delicioase şi galeriile de top. Închiriază o bicicletă şi alătură-te mulţimii care traversează străzile capitalei olandeze sau închiriază o barcă şi navighează pe canale. Asigură-te că profiţi la maximum de gastronomia oraşului şi, bineînţeles, de bere artizanală. Aprilie este, de asemenea, luna festivalului dedicat lalelelor, floarea-simbol a Olandei, care va pune cu siguranţă energia primăverii în paşii fiecărui călător.
Sărbătoare legală: 1 mai – Ziua Muncii
Când să pleci în vacanţă: 28 aprilie – 1 mai
Câte zile de concediu trebuie să-ţi iei: 1
Se pare că poţi trăi o zi dedicată recunoaşterii muncii luând cât mai mult timp liber de la lucru. Ziua Muncii va fi sărbătorită marţi, 1 mai, prin urmare, folosind doar o zi de concediu din an, luni, angajaţii români se pot bucura de patru zile de sărbătoare în 2018.
Unde să mergi: Barcelona, Spania
Învinge căldura intensă de vară (şi mulţimile) şi fă-ţi timp să explorezi Barcelona în primăvară. Bucură-te de multitudinea de galerii şi muzee şi nu pierde din privire moştenirea lăsată de arhitectul Antoni Gaudí, aşezată în jurul oraşului în locuri precum catedrala sa încă în lucru şi parcul Güell. Plimbă-te pe Las Ramblas – cu o oprire în piaţa colorată de peşte La Boqueria –, gustă la cină o paella al fresco, apoi mergi spre plajă pentru a te observa apusul soarelui şi sentimentul de nisip care trece printre degetele de la picioare.
Sărbătoare legală: 27-28 mai – Rusaliile; 1 iunie – Ziua Copilului
Când să pleci în vacanţă: 26 mai – 3 iunie
Câte zilele de concediu trebuie să-ţi iei: 3
Iată o combinaţie magică. Călătorii români se pot bucura de o pauză de nouă zile în timp ce folosesc doar trei zile de concediu din an, între 29 mai şi 31 mai. Extinderea acestei perioade include Rusaliile şi Ziua Copilului, încă un prilej de a le sărbători cu prietenii şi familia într-un oraş care poate fi pe placul tuturor.
Unde să mergi: Paris, Franţa
Iunie este un moment minunat pentru a vizita Parisul pentru că zilele sunt mai lungi, vremea este mai caldă şi cozile de vizitatori sunt mai scurte decât în celelalte luni de vară, iulie şi august. Bifează, de ce nu, chiar obiectivele turistice: priveliştea din vârful Turnului Eiffel este într-adevăr imbatabilă; plimbă-te prin pieţele cu produse proaspete şi bucură-te de un picnic într-unul dintre parcurile şi grădinile luxuriante. Savurează cafeaua la o terasă tipică de pe stradă. Dedică o zi din vacanţa ta colecţiei impresionante de la Louvre sau îndreaptă-te către Fundaţia Louis Vuitton, o clădire uimitoare proiectată de Frank Gehry, care găzduieşte expoziţii de artă modernă.
Sărbătoare legală: 15 august – Adormirea Maicii Domnului
Când să pleci în vacanţă: 15 – 19 august
Câte zile de concediu trebuie să-ţi iei: 2
Oricum vacanţa de vară e sfântă, aşa că două zile de concediu plătit nu e nici pe departe vreo extravaganţă, cu atât mai mult cu cât începi planificarea ei din timp. Şi când e vară parcă oriunde te-ai duce va fi bine, dar când ai în faţă cinci zile libere, de ce să nu te bucuri din plin de ele într-un oraş ca Berlinul. Aflat la nici două ore şi jumătate distanţă cu avionul, rămân prea puţine motive pentru a nu-l pune pe lista ta de călătorii în august.
Unde să mergi: Berlin, Germania
Vara târzie în Germania este un bun prilej pentru a vizita Berlinul. Celebra viaţă underground se întâmplă de fapt la suprafaţa oraşului la cinematografe în aer liber, la evenimente muzicale şi în pieţe. Închiriază o bicicletă pentru a te deplasa în ritmul tău şi îndreaptă-te spre lacurile de la marginea oraşului în care poţi înota. Bucură-te de preparatele tipice din Berlin: un brunch leneş cu tradiţionalele „kaffee und kuchen” (cafea şi prăjituri) după-amiaza şi beri germane de specialitate mai târziu în noapte.
Sărbătoare legală: 30 noiembrie – Sfântul Andrei, 1 decembrie – Ziua Naţională a României
Când să pleci în vacanţă: 30 noiembrie – 2 decembrie
Câte zile de concediu trebuie să-ţi iei: 0
Nicio zi liberă nu-i nevoie să extragem din tolbă pentru a avea parte de un weekend prelungit şi anul viitor, cu ocazia Zilei Naţionale. Cu toate acestea, un zbor către Sankt Petersburg îţi cere câteva ore, dar îţi promite că le vei uita odată ce i-ai trecut pragul acestui oraş impresionant.
Unde să mergi: Sankt Petersburg, Rusia
Pregăteşte-te, Sankt Petersburgul este rece în noiembrie, dar dacă te îmbraci gros vei fi gata să explorezi grandiosul oraş imperial. Acesta este deseori asemănat cu Veneţia iar când vei merge pe marile bulevarde vei vedea de ce. Casă pentru muzee de clasă mondială, cum ar fi Palatul de Iarnă şi colecţia sa globală imensă sau Muzeul Rus – prezentând picturi şi sculpturi ruseşti, precum şi pentru spectacole de balet şi operă, Sankt Petersburg lasă o impresie de durată vizitatorilor săi. Şi, dacă vei fi complet îngheţat de frig, există o mulţime de baruri trendy pentru a te încălzi.
Sărbătoare legală: 25 decembrie – Prima zi de Crăciun, 26 decembrie – A doua zi de Crăciun
Când să pleci în vacanţă: 22-26 decembrie
Câte zile de concediu trebuie să-ţi iei: 1
Atât anul acesta, cât şi anul viitor, Crăciunul pică în timpul săptămânii, un adevărat cadou pentru a petrecere un weekend prelungit alături de familie şi prieteni. Şi când te gândeşti că pentru a sărbători finalul de an cum se cuvine ai nevoie de o singură zi de concediu şi sărbătoarea se va întinde de la sine pe cinci zile!
Unde să mergi: Londra, Marea Britanie
Londra face luna decembrie mai frumoasă; deşi poate că nu are cele mai renumite târguri de Crăciun din Europa, se mândreşte cu un număr surprinzător, de la epicul Winter Wonderland din Hyde Park până la pieţele mici în stil scandinav. Chiar dacă nu intenţionezi să faci cumpărături mari, Oxford Street este un cadru de basm care trebuie privit; cu faimoasele sale lumini de Crăciun, care sunt aprinse încă din a doua săptămână a lunii noiembrie. Când ţi-au obosit picioarele ia o pauză într-un colţ confortabil dintr-un pub britanic tradiţional, cu o halbă de bere sau alte băuturi calde. S-ar putea să nu vrei să mai pleci.