Explozie intr-o sala rece
Jucatoarele de la Remin Deva au sarbatorit la discoteca victoria obtinuta duminica în Challenge Cup. Echipa ardeleana a cîstigat cu scorul general de 64-48 finala disputata împotriva germancelor de la BSV Buxtehude, aducînd acasa al optulea trofeu european din istoria handbalului feminin românesc
Remin a încheiat neînvinsa campania din Challenge Cup. La sfîrsitul mansei retur, publicul german a aplaudat politicos izbînda echipei române.
Cu patru secunde înainte de finalul partidei de la Buxtehude, cea mai titrata jucatoare a gazdelor, poloneza Aleksandra Pawelska, mai încearca o ultima faza. Doar de dragul publicului, care stia deja ca nici o minune nu mai putea aduce trofeul Challenge favoritelor. Aeriana încercata de Pawelska esueaza. Arbitrii suedezi Hakansson si Nilsson fluiera finalul meciului, îndeplinind doar o formalitate. 25-31, dar partida era încheiata de mult, înca din minutul 38, cînd Remin Deva conducea cu 10 goluri (21-11).
Prin tribune s-a strecurat un moment de tacere, strigatul de bucurie al ardelencelor parînd oarecum nefiresc în fata a peste 1.500 de nemti care au visat la alt rezultat. Antrenorul Cornel Badulescu a tîsnit de pe banca spre mijlocul terenului, unde fetele se îmbratisau deja. Operatorii televiziunii Hamburg 1, fotografi si reporteri locali roiau în jurul devencelor, care nu au uitat de ritualul obisnuit dupa o victorie: încingerea horei bucuriei. Cei 20 de suporteri români au alergat spre teren, oferindu-le handbalistelor drapeluri tricolore, pe care fetele le-au înfasurat în jurul gîtului si au facut turul terenului, aplaudînd spectatorii.
În cîteva minute, organizatorii au anuntat festivitatea de premiere si, în timp ce jucatoarele de BSV Buxtehude se aliniasera deja, devencele se îmbratisau înca, parca rupte de realitate. „Nu pot sa cred, desi stiu cît am luptat si ce mult ne-am dorit cupa”, a spus pivotul Alina Bidirel, una dintre cele mai bune jucatoare de la Remin în dubla cu BSV din finala Challenge Cup. Momentul decernarii medaliilor si a trofeului a fost oarecum umbrit de gîndul ca acasa, la Deva, ovatiile ar fi fost interminabile. Politicosi, spectatorii de la Buxtehude au aplaudat, dar nici o secunda mai mult decît se cuvenea unei echipe adverse. Însa devencelor nu le-a pasat deloc. S-au bucurat ca si cum festivitatea ar fi avut loc acasa. Îsi gasisera cea mai frumoasa jucarie: o cupa europeana.
BANCHET
Lectia de dans predata de românce
Exuberanta devencelor nu a trecut nici la cina festiva organizata de gazde într-o discoteca aflata în apropierea salii. Zeci de mese întinse ca la o nunta româneasca asteptau nu doar echipele, ci pe orice spectator prezent la meci. O adevarata sarbatoare a urbei germane, care a venit la masa festiva împreuna cu copii si bunici. Ringul de dans s-a umplut chiar de la început, desi faimoasele halbe cu bere nemteasca asteptau pe tavi imense.
Cîteva sute de localnici s-au ordonat rabdatori la cozi pentru a servi diferite feluri de mîncare, iar dupa ce-si umpleau farfuriile lasau disciplinati pe o masa bonurile în valoare de 5 euro, cu care îsi achitau consumatia. Handbalistele de la ambele echipe au procedat la fel, iar în scurt timp, ceea ce trebuia sa fie un minibanchet sobru s-a transformat într-o petrecere de proportii.
Pline de energie, jucatoarele de la Remin au dat o lectie si pe ringul de dans, facîndu-l pe antrenorul de la BSV, Leszek Krowicki, sa exclame în gluma: „Chiar si pe ringul de dans se vede ce conditie fizica buna au”. Petrecerea s-a prelungit dupa miezul noptii, fetele noastre spunînd ca singurul lor regret este faptul ca mai au de asteptat o zi pîna vor ajunge la Deva, cu trofeul. Ele erau asteptate acasa ieri, undeva în jurul miezului noptii.
Recompense generoase
Pentru performanta obtinuta, handbalistele de la „U” Remin Deva vor primi aproximativ 50 de milioane de lei fiecare. La suma totala, clubul va contribui cu 300 de milioane de lei, însa fondul de premiere va fi suplimentat prin contributiile altor sponsori. Dupa revenirea la Deva, jucatoarele vor primi o saptamîna de vacanta, urmînd ca apoi sa participe la banchetul oficial organizat de patronul hotelului „Alexandros” din Busteni, care va suporta si cîte o saptamîna de vacanta pentru fiecare jucatoare, în acelasi loc.
La români într-un fel, la nemti altfel
În meciul tur, observatorul EHF a interzis inclusiv fotoreporterilor sa se apropie la mai putin de un metru de linia terenului. La Buxtehude însa, oficialul Allan Lund a fost de acord ca galeria echipei locale sa stea la numai jumatate de metru de marginea terenului. Mai mult, în lungul liniei s-au asezat mai multi copii, avînd atasate de palme niste bucati de lemn, cu care au facut o galagie infernala pe tot parcursul partidei.
Cazate într-un hotel în renovare
„U” Remin Deva a fost cazata la hotelul Overlgonner Hof, o pensiune, de fapt, formata din trei corpuri de cladire, aflate în renovare. Cu doua ore înainte de a sosi handbalistele române, gazdele înca vopseau unele parti ale cladirilor. „N-am avut nici sapun în cîteva camere, desi nemtii se pretind cu un standard ridicat de viata”, au spus oficialii deveni. Desi a functionat principiul reciprocitatii, iar Remin nu a platit cazarea si masa, nivelul conditiilor oferite de nemti a fost sub cele asigurate de deveni la meciul tur.
Raceala occidentala
Nemtii nu s-au dezmintit deloc, respectîndu-si blazonul de gazde occidentale. Totusi, fetele de la Remin au spus în cor acelasi lucru: raceala. Felul în care au fost tratate, politicos, dar distant, le-a afectat putin pe handbalistele de la „U” Remin. „Nu sînt obligati sa fie deschisi cu noi, dar credeam ca vom fi tratati la fel cum am procedat noi la Deva. Ne-au dat doua microbuze, care n-au fost tot timpul la dispozitia noastra, desi, sincer, nu prea aveam noi chef de plimbari organizate. I-am simtit ca sînt politicosi, dar atît. Nici un zîmbet în plus”, au spus jucatoarele române.
O românca la Buxtehude
Printre cei 30.000 de locuitori ai orasului Buxtehude se afla si o românca, nascuta în comuna Periam, judetul Timis. Imediat ce echipa deveana a sosit la Buxtehude, Irina a venit sa salute delegatia româna, urîndu-le succes handbalistelor antrenate de Cornel Badulescu. „Sînt în acest oras de cîtiva ani si au venit si alte rude ale mele din Timisoara, dar la meciul de duminica am tinut cu Remin Deva”, a spus Irina, dezvaluind ca se bucura enorm sa vorbeasca limba natala dupa atîtia ani.
CUPELE EUROPENE CÎSTIGATE DE ECHIPE ROMÂNESTI
1961 Stiinta Bucuresti Cupa Campionilor Europeni*
1964 Rapid Bucuresti Cupa Campionilor Europeni*
1984 Chimistul Rm. Vîlcea Cupa IHF
1989 Chimistul Rm. Vîlcea Cupa EHF
1993 Rapid Bucuresti Cupa EHF
1996 Silcotub Zalau City Cup
2000 Rapid Bucuresti City Cup
2002 Remin Deva Challenge Cup
Nota: * – handbal în 11
Sursa: www.prosport.ro