Experimentul Chivu

14 02. 2002, 09:30
Aseara, în meciul cu Franta de pe "Saint Denis", Iordanescu l-a tras pe Chivu în centru, l-a titularizat fundas stînga pe debutantul Rat si l-a preferat pe Lobont lui Stelea între buturi Anghel Iordanescu si-a început noul mandat de selectioner practic aseara o data cu amicalul de pe


Aseara, în meciul cu Franta de pe „Saint Denis”, Iordanescu l-a tras pe Chivu în centru, l-a titularizat fundas stînga pe debutantul Rat si l-a preferat pe Lobont lui Stelea între buturi

Anghel Iordanescu si-a început noul mandat de selectioner practic aseara o data cu amicalul de pe „Stade de France”. Speriat de forta campioanei mondiale si europene en titre, Puiu a gîndit o partitura prudenta: 5-3-2. Cu Gica Popescu libero, încadrat de fundasii de marcaj Radoi si Chivu.

Trecerea „lancierul” în centrul defensivei a reprezentat de fapt marea noutate pregatita de Iordanescu. Degeaba însa. Pentru ca nici experimentul Chivu si nici titularizarea lui Rat pe banda stînga nu a dat randamentul scontat. Superatacantii francezi au ravasit fara prea mari eforturi improvizata linie de fund româna, întarita si de „închizatorii” Dorinel Munteanu si Ghioane. Revenirea lui Filipescu este astfel cu atît mai mult asteptata.

Mijlocul a resimtit lipsa unui coordonator de meserie, amorteala lui Adrian Mutu gripînd serviciul vîrfurilor Adi Ilie si Moldovan. Pierzînd duelul tactic, Iordanescu a demonstrat în schimb ca ramîne acelasi antrenor cu mîna de fier, înlocuindu-l la pauza pe inexistentul Adrian Ilie, fara sa stea pe gînduri, asa cum o facuse cu Hagi la ultimul sau meci pe banca României, cel cu Croatia de la Mondialul francez.

Din tactica impusa „tricolorilor” s-a vazut clar ca Iordanescu a ramas adeptul posesiei prelungite a balonului, care sa mentina cît mai mult posibil adversarul de poarta noastra. În ce priveste amenintarea buturilor adverse, nimic nou. Aceleasi patrunderi lente pe flancuri încheiate adesea cu centrari previzibile.

Fara „buldozerul” Marius Niculae, atacurile frontale au lipsit cu desavîrsire din registrul tactic etalat de echipa noastra pe „Stade de France”. Exceptia de la regula a facut-o faza superbului gol marcat de Ganea, atacantul lui VfB Stuttgart trezindu-se însa întîmplator cu mingea în zona centrala.

Chiar daca i se poate imputa plasamentul deficitar la ghiuleaua lui Petit, prin care „Les Blues” s-au distantat la 2-0, Lobont a fost pastrat tot meciul în poarta, fapt care scoate în evidenta intentia selectionerului de a merge pe mîna goalkeeperului dinamovist în preliminariile pentru Euro 2004. Stelea a rabdat o data. Cît o va mai face?

Sursa:www.prosport.ro