Expeditie in memoria victimelor din Bucegi

Apropo.ro / 06.05.2004, 09:43
Expeditie in memoria victimelor din Bucegi
Opt sportivi români, dintre care patru din Sfîntu Gheorghe, vor porni în expediția Alaska 2004 în memoria colegilor lor care au murit în aceasta iarna în avalanșa din munții Bucegi. Cei opt sportivi vor pleca în data de 17 mai opt și își propun sa escaladeze pe

Opt sportivi români, dintre care patru din Sfîntu Gheorghe, vor porni în expediția Alaska 2004 în memoria colegilor lor care au murit în aceasta iarna în avalanșa din munții Bucegi.

Cei opt sportivi vor pleca în data de 17 mai opt și își propun sa escaladeze pe schiuri vîrful McKinley.

Unul dintre sportivi, Dan Manolachescu, a declarat ca expediția va avea loc în memoria colegilor lor, deoarece trei dintre inițiatorii programului au murit în avalanșa din munții Bucegi din iarna.

Dan Manolachescu a spus ca, în urma acelui eveniment, schi-alpinismul a fost practic interzis în România, motiv pentru care expediția se dorește a fi și una de promovare a acestui sport.

Pe McKinley au mai ajuns români, dar niciodata pe schiuri.

Tulit Zsombor, Peter Karoly, Szasz Mihaly și Dan Manolachescu vor face deplasarea în Alaska, însoțiți de alți patru ardeleni și o doctorița din Sinaia, Lidia Rîșnoveanu, specializata în urgențe de gradul zero, ea urmînd sa studieze în premiera pentru România adaptabilitatea organismului uman în condiții de hipoxie și temperaturi extreme.

McKinley, cel mai înalt munte din America de Nord, masurînd 6.194 metri, este parte a Parcului Național Denali, din statul Alaska.

O avalanșa produsa, la mijlocul lunii ianuarie, în Valea Morarului, din Masivul Bucegi a surprins șapte persoane aflate la un concurs de schi. La competiție participau 25 de schiori, dintre care 11 erau membri ai Clubului Sportiv Aplicativ Militar Bucegi, fiind salariați civili ai Armatei. În ziua în care s-a produs avalanșa a avut loc proba individuala, startul fiind dat de la Cabana Diham Militar. În timpul concursului, unul dintre concurenți, ajuns la un punct intermediar de sosire, la aproximativ 1.700 de metri altitudine, a povestit ca a vazut un nor de zapada, anunțînd ca este posibil ca o parte dintre concurenți sa fi fost surprinși de o avalanșa.

Evenimentul s-a produs, iar în timpul avalanșei și-au pierdut viața alpinistul oradean Buzasi Zoltan, un alpinist al clubului Acvila Odorheiu Secuiesc – Mike Csaba, un alt alpinist din Miercurea Ciuc – Blaga Istvan, un sergent angajat la Batalionul 21 Vînatori de Munte din Predeal – Dorel Jercan, precum și un tînar de 16 ani din Zarnești – Cosmin Conuț. Doua persoane au supraviețuit avalanșei.

Operațiunile de scoatere a cadavrelor celor cinci schiori surprinși de avalanșa au fost foarte dificile din cauza timpului nevaforabil și a traseului extrem de accidentat.

Mediafax