Exemplul francez
Roger Lemerre le aminteste românilor afectati de pierderea barajului ca nici echipa lui nu s-a calificat la World Cup ’94, dar 4 ani mai tîrziu a cîstigat titlul
De ce ati ales România ca adversar, Monsieur Lemerre?
Pentru ca Franta are nevoie de adversari incomozi, care sa ne puna probleme pe teren, pentru ca numai asa putem deveni mai puternici. În plus, în fotbal, tara voastra a avut întotdeauna o cultura si o bogatie remarcabile.
Avem si „virtuozi” care cînta la vioara…
(Rîde) Daca-i asa, e foarte bine! Stiu la ce va referiti, dar a fi virtuoz în sensul pozitiv nu e rau deloc. Eu apreciez mult cultura României, si nu doar în plan fotbalistic.
Cît de mare credeti ca va fi miercuri seara, pe gazon, decalajul dintre campioana lumii si o echipa care a ratat calificarea la Mondiale?
Decalaj în favoarea cui? Stiti ca în fotbal nu prea functioneaza legile matematicii: X e mai mare decît Y si Y decît Z. Cu atît mai putin se poate vorbi de decalaje valorice între doua echipe de frunte ale Europei. Parca ati fost cap de serie la ultimele trageri la sorti, nu?
Exact.
Voila! Sa mai luam un exemplu: Olanda nu s-a calificat la Mondialul asiatic. Asta înseamna ca Olanda e o echipa slaba? În nici un caz. Amintiti-va ca si Franta a trecut printr-un moment asemanator în 1993, cînd, dupa 1-1 cu Israel si 2-3 cu Bulgaria, ambele acasa, a ratat calificarea la World Cup ’94, unde voi, românii, v-ati comportat admirabil. Patru ani mai tîrziu, Franta a devenit campioana mondiala!
Asta ce sa însemne: ca peste patru ani va fi si România campioana mondiala?
Eu va doresc succes! Dar pîna în finala, unde sper sa pierdeti în fata Frantei.
Pe care jucator român îl considerati cel mai periculos?
Eu nu pun pe primul loc un jucator sau altul, ci echipa. Totusi, daca insistati, va spun ca-mi place mult Moldovan, pe care-l cunosc mai bine pentru ca joaca aici, în Franta.
Ati fost în România în 1995, cînd Franta a cîstigat cu 3-1 la Bucuresti?
Nu, atunci nu. În schimb, ca membru al staffului tehnic al domnului Aime Jacquet, am participat la doua confruntari cu România: 0-0 la Saint-Etienne, în 1994, si 1-0 în Anglia, la Euro ’96.
Ar fi rusinos pentru Franta un egal cu România?
Nu, deloc! Fotbalul e facut pentru a încerca sa cîstigi, dar nici o echipa nu poate reusi asta mereu.
În ultima jumatate de secol România n-a pierdut niciodata în fata vreunei campioane mondiale en-titre. 1-1 cu Anglia, pe Wembley, în 1969, apoi 1-0 si 0-0 cu Italia în 1982-’83.
Da? Atunci sper ca Franta sa devina exceptia de la regula.
Sursa:www.prosport.ro