Excesul de testosteron distruge celulele creierului

02 10. 2006, 13:01
Excesul de testosteron distruge celulele creierului, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani, prin care se explica de ce abuzul de steroizi provoaca schimbari de comportament precum agresivitate și tendințe suicidare, transmite Reuters. Studiul

Excesul de testosteron distruge celulele creierului, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani, prin care se explica de ce abuzul de steroizi provoaca schimbari de comportament precum agresivitate și tendințe suicidare, transmite Reuters.

Studiul a fost realizat de o echipa de cercetatori de la universitatea Yale din Connecticut, coordonata de profesorul Barbara Ehrlich, și a fost publicat în Journal of Biological Chemistry.

Testele de laborator pe celule nervoase au indicat ca, în timp ce o cantitate mica de testosteron este benefica pentru creier, excesul din acest hormon masculin provoaca autodistrugerea celulelor în cadrul unui proces similar bolilor de tipul Alzheimer.

Testosteronul este important pentru dezvoltarea, diferențierea și creșterea celulelor și este produs atât de barbați cât și de femei. Barbații produc acest hormon într-o cantitate de 20 de ori mai mare decât femeile.

Testosteronul poate fi introdus în corp și prin intermediul steroizilor utilizați de atleți, iar unii dintre aceștia fac abuz.

Pentru a fi corecți, cercetatorii au studiat și efectele hormonului feminin, estrogenul, și au descoperit ca excesul din acest hormon duce la distrugerea unui numar semnificativ mai mic de celule fața de excesul de testosteron.

Cercetatorii sunt de parere ca oamenii ar trebui sa se gândeasca bine înainte de a lua suplimente cu testosteron, chiar daca acestea contribuie la dezvoltarea masei musculare și la recuperarea mai rapida dupa exerciții fizice.

Celulele mor în urma unui proces numit sinucidere celulara sau moarte celulara programata.

„Sinuciderea celulara este un proces important pentru creier, acesta are nevoie sa elimine o parte din celule. Dar daca acest proces are loc frecvent, poți pierde prea multe celule și astfel apar problemele”, a declarat Ehrlich.

Un proces similar are loc la bolnavii cu Alzheimer, care afecteaza aproximativ 4,5 milioane de americani.

Mediafax