Excentricitați clujene într-ale circulației rutiere

Apropo.ro / 27.06.2002, 10:47
Excentricitați clujene într-ale circulației rutiere
Treceri de pietoni desființate peste noapte, semafoare ivite la fel de brusc în cele mai neașteptate colțuri de strada, marcaje strambe și semne de circulație distruse sau amplasate aiurea. Cam așa ar putea fi caracterizat, în cateva cuvinte, peisajul


Treceri de pietoni desființate peste noapte, semafoare ivite la fel de brusc în cele mai neașteptate colțuri de strada, marcaje strambe și semne de circulație distruse sau amplasate aiurea. Cam așa ar putea fi caracterizat, în cateva cuvinte, peisajul rutier clujean.

Ca meniul sa fie complet, exista și cateva locuri în care regulile „clasice” sunt pur și simplu date peste cap, spre disperarea șoferilor și a pietonilor.

Prioritate de… stanga

În fruntea clasamentului bizareriilor rutiere clujene ar putea fi așezat, probabil fara a greși prea mult, sensul giratoriu din cartierul Maraști. În timp ce în toate celelalte sensuri giratorii din municipiu se aplica, așa cum este normal, regula prioritații de dreapta, aici șoferii sunt obligați sa acorde prioritate de… stanga.

Tot în Maraști, rabdarea și experiența omului de la volan este pusa la grea încercare în momentul în care vine dinspre strada Damboviței, trece pe sub pod și ar vrea sa intre la benzinarie, sa alimenteze.

Ar vrea, întrucat e interzis sa o ia la stanga, interdicție care e în vigoare pana aproape de capatul strazii Cehoslovaciei (actuala Teodor Mihali). Asta chiar daca, pana la intrarea în vama, pe partea stanga exista cel puțin doua strazi laterale.

Schimbari bruște

Nici centrul orașului nu a scapat de exces de zel. Mulți șoferi gasesc inutila linia continua din zona Librariei Univeritații, de vreme ce, oricum, acolo funcționeaza regula prioritații de dreapta.

Bizar este și modul de amplasare a semafoarelor la trecerea de pietoni de la magazinul „Flip”, în Piața Mihai Viteazul. Cand e verde pentru pietoni, e verde și pentru mașinile care vin dinspre pod și o iau la dreapta, spre cinema „Republica”. Astfel, la Cluj, poți fi lovit de o mașina pe trecerea de pietoni, iar șoferul sa nu fi încalcat nici o regula de circulație.

În piața „14 iulie” din cartierul Grigorescu, un semn de „obligatoriu la dreapta” a fost înlocuit cu un „obligatoriu înainte”. În acest mod, pentru ca nu mai au voie sa parcurga circa 20 de metri, „conducatorii auto” care nu au aflat de aceasta schimbare trebuie sa ocoleasca cateva strazi ca sa ajunga în zona benzinariei. Drum bun!

Semne de… adio

Potrivit unor statistici ale Serviciului Siguranța Circulației din Primarie, clujenii au furat anul trecut 121 de indicatoare noi și au distrus alte 87. Prejudiciul produs municipalitații se ridica la peste 100 de milioane de lei. Pagube și mai serioase a suferit Direcția Regionala de Drumuri și Poduri.

Tot în 2001, de pe arterele aflate în grija direcției au disparut peste 550 de indicatoare, 510 stalpi de dirijare și 320 de stalpi de susținere, din aluminiu, valoarea totala a prejudiciului ridicandu-se la aproape un miliard de lei.

Romulus Deac [Clujeanul]