Examen oftalmologic ce poate depista demența

26 07. 2007, 11:31
Examinarea vaselor de sânge din retina poate oferi informații despre starea mentala a pacienților în vârsta și gradul de risc al acestora de a dezvolta o forma de demența, potrivit unui studiu publicat în revista Stroke și preluat de Reuters. Retinopatia -

Examinarea vaselor de sânge din retina poate oferi informații despre starea mentala a pacienților în vârsta și gradul de risc al acestora de a dezvolta o forma de demența, potrivit unui studiu publicat în revista Stroke și preluat de Reuters.

Retinopatia – afecțiune a vaselor sangvine mici de la nivelul retinei – este „un marker al distrugerii vaselor sangvine din creier și poate implica un risc de accident cerebral”, potrivit profesorului Tien Yin Wong de la Centrul de cercetari oftalmologice din Melbourne, Australia.

Pentru a vedea daca retinopatia este asociata cu funcția cognitiva și demența, Wong și colegii sai au examinat fotografiile de retina a 2.211 persoane cu vârste cuprinse între 69 și 97 de ani. Peste jumatate dintre participanții la studiu sufereau de hipertensiune arteriala. Cercetatorii au luat în considerare și ceilalți factori de risc, precum vârsta, diabetul și fumatul.

Subiecții cu retinopatie au înregistrat punctaje mai mici la testele standard de evaluare a funcției cognitive fața de subiecții care nu sufereau de retinopatie (39 fața de 41).

La subiecții care sufereau de retinopatie și hipertensiune arteriala riscul de a avea demența s-a dublat.

Pacienții care sufereau doar de hipertensiune arteriala nu au prezentat riscul de a dezvolta demența.

Cercetatorii sunt de parere ca aceasta descoperire este un pas esențial în depistarea demenței.