Evolutia omului a inceput odata cu gatitul!
Descoperirea focului si tehnicile de gatit au favorizat dezvoltarea creierului uman, potrivit unui studiu realizat de un cercetator britanic.
Desi antropologi legendari precum Charles Darwin si Claude Levi-Strauss nu au dat prea multa atentie “gastronomiei” omului primitiv, gandind probabil ca a reprezentat doar un detaliu marginal in istoria acestuia, potrivit cercetatorului britanic Richard Wrangham de la Harvard University, secretul evolutiei fiintei umane sta tocmai in faptul ca a invatat sa gateasca.
Inedita teorie – botezata “the cooking hypothesis” (ipoteza culinara) este explicata pe larg in cartea "Catching fire: How cooking made us human", publicata recent, unde antropologul sustine ca descoperirea focului, si “geniala” intuitie ulterioara ca hrana apropiata de flacara devine mai buna a avut efecte cruciale asupra evolutiei umane.
Carnea si legumele gatite sunt mult mai usor de digerat decat cele crude, iar organismul primilor hominizi a transferat surplusul de energie astfel obtinuta creierului, generand o crestere a suprafetei cerebrale si a capacitatii intelectuale. “Aceast surplus de energie le-a conferit primilor bucatari avantaje biologice semnificative, ce i-au ajutat sa se reproduca mai eficient, multiplicandu-si propriile gene”, scrie omul de stiinta.