CNAS impreuna cu Ministerul Sanatatii Publice vor derula, incepand cu 1 iulie 2007, programul national privind evaluarea starii de sanatate a populatiei. Programul se adreseaza persoanelor asigurate dar si neasigurate. Examinarile medicale sunt gratuite si vor
|
CNAS impreuna cu Ministerul Sanatatii Publice vor derula, incepand cu 1 iulie 2007, programul national privind evaluarea starii de sanatate a populatiei.
Programul se adreseaza persoanelor asigurate dar si neasigurate. Examinarile medicale sunt gratuite si vor consta in efectuarea anamnezei, efectuarea unui examen clinic cu consemnarea detaliata in fisa pacientului a modificarilor patologice, depistarea afectiunilor cardiovasculare, cerebrovasculare dar si a oricaror alte afectiuni.
Programul se va derula prin medicii de familie si furnizorii de servicii medicale paraclinice care incheie in acest scop un contract cu casele de asigurari de sanatate. Persoanele asigurate se adreseaza medicului de familie pe lista caruia sunt inscrise, iar persoanele neasigurate se vor prezenta la medicul de familie pentru care au optat in scopul realizarii acestei evaluari. Pacientii se vor adresa medicului conform programarilor facute de acesta si vor prezenta taloanele securizate pe care le vor primi in prealabil prin posta la domiciliu. Cu aceste taloane primite prin posta trebuie sa va prezentati la medicul de familie in vederea unei programari pentru consult.
Incepand cu luna iulie 2007 programul se desfasoara in cinci etape de cate trei luni. Programarile pentru examinarea dintr-un trimestru se adreseaza persoanelor a caror data de nastere este cuprinsa in trimestrul respectiv. In etapa a V-a, medici vor programa pentru examinare persoanele care din motive intemeiate nu au fost programate si evaluate in etapele anterioare.
La nivelul fiecarui judet si al Municipiului Bucuresti se constituie o unitate judeteana de implementare a programului care cuprinde un reprezentant al autoritatii de sanatate publica, un reprezentant al casei de asigurari, cinci reprezentanti ai medicilor de familie din judet, respectiv din municipiul Bucuresti, si personalul tehnic, asigurat de autoritatea de sanatate publica judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti. Aceasta structura are rol in evaluarea si monitorizarea la nivel local a programului.
Ministerul Sanatatii va acoperi analizele precum hemoleucograma, sideremia, creatinina, glicemia, trigliceridele, colesterolul, sumarul de urina, adica analize care investigheaza toate componentele sangelui, prezenta fierului in organism, functia rinichilor, zaharul si grasimile din sange si densitatea urinei. Acestea vor fi facute gratuit.