Estul Europei si energia electrica ieftina

20 11. 2001, 06:51
COMPANII Compania zilei FINANCIAR Valute si banci Țarile din estul Europei și foste țari comuniste vor trebui sa plateasca mai mult pentru energia pe care o folosesc, pentru a învața sa fie mai economi și astfel reduca risipa, au declarat

COMPANII Compania zilei

FINANCIAR Valute si banci



Țarile din estul Europei și foste țari comuniste vor trebui sa plateasca mai mult pentru energia pe care o folosesc, pentru a învața sa fie mai economi și astfel reduca risipa, au declarat oficiali ai Bancii Europene de Dezvoltare, citați de Financial Times.

În cadrul raportului economic anual, banca a precizat ca cele 27 de țari din zonele în care își desfașoara activitatea nu au facut înca suficiente progrese pentru a depași moștenirea consumului ridicat și irațional de energie caracteristic perioadei comuniste pe care au traversat-o.

„Mesajul pe care vrem sa-l transmitem este acela ca prețurile trebuie sa creasca”, au declarat oficialii bancii care s-au ocupat de sectorul energetic.

Daca este privita ca un întreg, regiunea la care face referire raportul BERD beneficiaza de un preț al energei pentru consumatorii casnici de 4 cenți pe kilowatt ora, comparativ cu 8 cenți în Statele Unite și 15 în Euroap Occidentala.

Economiile aflate în tranziție ar trebui, potrivit BERD, sa beneficieze de un preț similar celui din Statele Unite, de care se apropie doar Slovenia și Croația.

Un oficial al bancii a declarat ca „guvernele locale ezita sa ia masuri de creștere a prețului la energie datorita efectelor negative în plan social pe care le-ar putea genera astfel de masuri, deși un preț de 8 cenți pe kilowatt ora ar putea fi platit de aproape toata lumea”.

Raportul BERD ridica și problema plații efective a plații pentru energia furnizata. Astfel, în unele state ale fostei Uniuni Sovietice, doar jumatate din valoarea facturilor la energie este achitata, iar o pondere de o cincime dispare în pierderi comerciale și furturi.

Potrivit bancii, cele mai incriminate state pentru aceasta evoluție slaba a reformelor în domenuil energiei sunt Rusia și statele din jurul Marii Caspice, cu bogate resurse energetice, care nu numai ca nu au profitat pe deplin de resursele pe care le dețin, însa sunt și cele mai înapoiate state în privința reformelor structurale.

Chiar daca este printre cele mai sarace țari din Europa de Est, Republica Moldova este pe locul întâi la capitolul liberalizare și privatizare în sectorul energiei electrice. Cea mai mare companie de distribuție de energie electrica din aceasta țara a fost cumparata anul trecut de o companie spaniola.

(sursa: www.zf.ro)