Mult timp bărbații nu și-au putut imagina ieșirea din casă fără pălărie. Fotografiile vechi și filmele din prima jumătate a secolului trecut sunt pline de pălării de toate felurile. Pe atunci se spunea că un bărbat nu ar îndrăzni să iasă din casă fără acest accesoriu.
Lucrurile s-au schimbat, însă, după cel De-al Doilea Război Mondial.
Preston Schlueter, de la „The Gentleman’s Gazette”, a explicat motivele pentru care acest lucru s-a întâmplat.
O parte importantă din „vină” pentru dispariția pălăriilor o are avansul tehnologic. Casele, birourile și automobilele au fost dotate cu sisteme de încălzire eficiente și rapide. Într-o zi geroasă de iarnă părăsești biroul încălzit, mergi 20 de secunde până la mașina cu sistem de încălzire rapid, iar apoi când ajungi acasă mai stai doar 10 secunde afară înainte de a intra în locuința cu temperatură primitoare. Astfel, nevoia de a-ți acoperi capul aproape dispare.
Mai mult, din rațiuni care țin de aerodinamică, mașinile au devenit tot mai scunde, iar pasagerii nu au mai putut purta pălării în timp ce stăteau în ele.
Un alt motiv important pentru dispariția pălăriilor l-a reprezentat chiar marele război mondial care a avut loc între anii 1939 – 1945. Înainte de conflict, clasele sociale erau bine definite, iar diferitele tipuri de pălării spuneau din ce clasă provine purtătorul. Oamenii erau obligați, practic, să își știe locul în societate.
Ororile războiului au redus, însă, diferențele dintre clasele sociale și le-au apropiat, iar societatea a început să se concentreze mai degrabă pe individ decât pe pătura din care acesta făcea parte.
Așa am ajuns ca astăzi cei care poartă pălării să fie considerați mai degrabă excentrici.
Sursa: YouTube / Gentleman’s Gazette
CITEȘTE ȘI:
Cele trei filme preferate ale lui Quentin Tarantino, regizorul „Pulp Fiction”
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite