E.ON mai investeste 95 mil. euro in electricitatea ungara

06 05. 2002, 20:05
Producatorul de energie electrica E.ON Hungaria Rt, sucursala E.ON Energie AG din Germania, isi va intari pozitia de furnizor de electricitate pe piata ungara, in urma unui acord de preluare a 27,7% din actiunile Edazs Rt, detinute de EdF International. E.ON va detine astfel 55% din actiunile

Producatorul de energie electrica E.ON Hungaria Rt, sucursala E.ON Energie AG din Germania, isi va intari pozitia de furnizor de electricitate pe piata ungara, in urma unui acord de preluare a 27,7% din actiunile Edazs Rt, detinute de EdF International. E.ON va detine astfel 55% din actiunile Edazs.

Desfasurata sub forma unei licitatii publice, tranzactia pune capat unei lungi dispute dintre E.ON si EdF pentru controlul Edasz. E.ON a oferit 73,56 euro pentru fiecare din actiunile Edasz, reprezentand cu 70% mai mult fata de oferta minima admisa. Oferta va costa E.ON aproximativ 95,7 milioane euro.

In asteptarea aprobarii Oficiului Ungar al Energiei, a Consiliului Concurentei si a biroului de Supraveghere a Institutiilor Financiare, licitatia este valida pentru toate actiunile Edasz, mai putin pentru cele din seria B, detinute de catre stat.

Cu cele 22,7% pe care le controleaza la Edasz, E.ON isi va dubla ponderea la 55,4%, dupa inghitirea actiunilor EdF. E.ON si EdF sunt singurii actionari care detin mai mult de 5% din Edasz.

Edasz este al doilea distribuitor de energie ca marime din Ungaria, furnizand aproximativ 22% din totalul energiei electrice ungare si deservind partea de Nord-Vest a tarii. Compania a avut un profit, dupa plata taxelor, de 5,6 miliarde forinti (2,8 mil. $) anul trecut, la o cifra de afaceri de 103,9 miliarde forinti.

Disputele legale dintre cei doi investitori strategici au inceput la putin timp dupa ce s-au implicat in privatizarea Edasz, in 1995.

Legislatia de la momentul respectiv restrangea numarul de companii de distributie in cadrul caruia o companie putea deveni actionar majoritar.

Aceasta a condus la acorduri intre EdF si predecesoarea E.ON, Bayernwek AG, cand EdF a cumparat aproximativ 50% din actiunile Edasz si a vandut jumatate Bayernwerk.

EdF s-a adresat unei curti de arbitraj in 2000, dupa ce Bayernwerk si-a transferat toate activele ungare la filiala din Ungaria. EdF a pretins ca partenerul sau german si-a vandut actiunile pe care le detinea la Edasz unei alte companii, fara a o informa asupra acestui lucru.

Directorii francezi si-au exprimat si ei pareri potrivit carora grupul german si-a marit permanent participarea la Edasz fara a informa EdF.

Bayernwerk, care si-a schimbat numele in E.ON in 2001, a fost acuzata de a fi cumparat, prin intermediari, actiuni Edasz.

Tranzactia actuala va permite furnizorului de electricitate sa-si continue operatiunile cu o singura strategie pe termen lung, potrivit lui Daniel Dumont, reprezentant al EdF in Ungaria.

„Am decis sa iesim pentru a permite Edasz sa se dezvolte,” a spus el, adaugand ca pretul a fost factorul-cheie in decizia EdF de a iesi din afacere.

Dumont a subliniat ca mai multe privatizari din domeniul energiei in Ungaria au creat societati mixte cu investitori strategici, fortandu-i pe competitori sa le impartaseasca strategia.

De aceasta data, E.ON va continua sa-si consolideze pozitia dominanta in randul distribuitorilor locali de energie. Compania germana deja detine peste 90% din alti doi furnizori de energie, Dedasz Rt si Titasz Rt, si controleaza majoritatea actiunilor distribuitorului de gaze naturale Kogaz Rt.

E.ON Hunaria a inregistrat un profit de 4 miliarde de forinti, dupa plata taxelor, si venituri nete consolidate de 126 miliarde forinti. „Aceasta preluare reprezinta inca o investitie considerabila pe piata energiei din Ungaria si indica angajamentul puternic al E.ON fata de piata ungara,” au afirmat reprezentantii E.ON intr-un comunicat de rpesa.

Dumont a spus ca EdF nu intentioneaza sa iasa de pe piata ungara si-si va mentine proprietatile pe care le detine in sudul Ungariei. El a mai spus ca firma intentioneaza sa-si creasca prezenta in toate segmentele sectorului energetic.

Romania, urmatoarea tinta pe harta gigantului german

Unul dintre cele mai mari grupuri energetice din lume, concernul german E.ON este interesat de cumpararea pachetului majoritar de actiuni la companiile de distributie Electrica Banat si Electrica Transilvania Nord, afirma surse din cadrul E.ON.

Tranzactia, care presupune vanzarea unei parti a actiunilor detinute de catre unicul actionar Electrica, ar putea valora zeci de milioane de dolari, avand in vedere ca valoarea de piata a celor doua filiale Electrica depaseste 200 mil.$, conform unor surse din cadrul Big Five.

Strategia grupului german este aceea de a cumpara pachetul majoritar de actiuni dintr-o companie sau de a avea un pachet minoritar cu optiunea de a avea cel putin 51% din actiuni.

E.ON este interesata de privatizarea filialelor Banat si Transilvania Nord, detinute de catre Electrica, mai ales ca gigantul german este deja actionar la 3 operatori de distributie de electricitate din Ungaria.

Venirea lui E.ON in Romania ar insemna investitii mari, afirma unii analisti ai pietei de energie din Romania, pentru ca zona Transilvania Nord este deficitara in alimentarea cu energie, si asta ar insemna ca grupul german este pregatit sa investeasca si in domeniul capacitatilor de producere a energiei.

De asemenea, concernul german detine actiuni sau activeaza in joint venture (companie mixta) alaturi de alti operatori in Olanda, Suedia, statele baltice, Rusia, Austria, Elvetia, Italia, Republica Ceha sau Ungaria. In plus, E.ON este acum interesata de a intra pe pietele de electricitate din Marea Britanie si America de Nord.

Claudia Covaci