Emisiunile «Românii au Talent» şi «La Măruţă», amendate cu 100.000 de lei
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, opt ediţii ale emisiunii „La Măruţă”, difuzate în perioada 5 – 21 ianuarie, dar şi două ediţii ale emisiunii „Românii au talent”, difuzate pe 13 şi 27 martie. În emisiunile „La Măruţă” analizate au fost prezentate persoane precum „Beyonce de România”, care a suferit mai multe operaţii estetice pentru a fi pe placul iubitului ei, cântăreţul de manele Nicolae Guţă, dar şi un conflict din familia cântăreţului Marian Mexicanu’.
Pe de altă parte, în emisiunile „Românii au talent” analizate de CNA a fost prezentat un concurent care a fost condamnat pentru complicitate la crimă, Andrei Grigoriu. De asemenea, CNA a analizat extrase din emisiunea „Românii au talent” în care Mihaela Rădulescu, jurat al acestui show, a făcut comentarii referitoare la o concurentă, căreia i-a spus că trebuie să slăbească, dar şi în care Mihaela Rădulescu se tăvălea prin făină, informează mediafax.ro.
CNA a constatat că a fost încălcată legislaţia audiovizualului atât în emisiunea „La Măruţă”, cât şi în ediţia show-ului „Românii au talent” în care a fost prezentat concurentul care a fost condamnat la închisoare pentru crimă. Astfel, CNA a decis să amendeze cu 100.000 de lei televiziunea Pro TV, la propunerea membrului CNA Radu Călin Cristea. „Pentru” aplicarea acestei amenzi au votat Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel Buda, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea, în timp ce „împotrivă” au votat Lorand Turos şi Radu Herjeu. Herjeu a considerat că în acest caz se impunea acordarea unei sancţiuni mai mari, fapt pentru care a propus o amendă de 200.000 de lei, care nu a întrunit însă numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată.
Sancţiunea de 100.000 de lei a fost aplicată pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului în privinţa protecţiei minorilor, a articolului care obligă moderatorul să intervină atunci când invitaţii folosesc un limbaj injurios, dar şi a articolului care impune radiodifuzorilor să clasifice anumite programe şi să le difuzeze la anumite ore în funcţie de psihologia personajelor şi reperele morale prezentate.