Elvetia a devenit in prezent un satelit al Bruxelles-ului, ea asteptand, ca un valet in anticamera europeana, ca statele invecinate sa ia decizii transante si ulterior fiind nevoita sa se adapteze pentru a fi "in regula", se arata intr-un articol de opinie publicat de Le Temps, in editia online.
Elvetia "este mai integrata in Uniunea Europeana decat am putea crede, si toate deciziile luate de cele 27 (de state membre ale blocului european) au un impact asupra tarii noastre", apreciaza autorul articolului, Gregoire Carasso, vicepresedintele filialei din Geneva a organizatiei Noua Miscare europeana elvetiana.
Limitele si paradoxul relatiilor bilaterale sunt marcate de principalele doua dosare de politica europeana, referitoare la libera circulatie a persoanelor si fiscalitate, care sunt subiecte foarte sensibile.
"De ce spunem ca Elvetia nu poate refuza extinderea regimului de libera circulatie a persoanelor pentru Romania si Bulgaria? Deoarece statele membre au decis sa le includa in club", afirma semnatarul comentariului, adaugand ca, daca UE va decide sa permita aderarea Turciei, se va intampla acelasi lucru.
Si dosarul fiscalitatii constituie o problema-spinoasa. Bruxelles-ul a anuntat Berna, la inceputul lui 2007, ca cele 27 de state membre UE nu vor mai accepta ca beneficiile inregistrate de companii pe piata unica sa fie supuse unor impozite mai mici decat cele aplicate companiilor locale.
Clasa politica elvetiana este insa ingrijorata de o asemenea imixtiune a Uniunii Europene in afacerile interne ale tarii. Daca Berna nu urmeaza cu supunere aceste indicatii, relatiile bilaterale vor avea de suferit si odata cu ele si nivelul de trai al populatiei, conchide Gregoire Carasso.