Elena Lasconi, amintiri savuroase de Crăciun!
Ce inseamna Crăciunul pentru tine?
Pentru mine, Crăciunul înseamnă familie, căldură, armonie. Acasă îmi place cel mai mult. Nu înţeleg deplasările în străinătate. Eu fac cozonaci, sarmale şi am de-a dreptul un ritual de împodobire al bradului.
Cum stai la capitolul “cadouri”?
Sunt foarte implicată în reportajele emisiunii pe care o realizez, “Dincolo de Povestiri”, difuzată pe Acasă Tv, aşa că nu prea am avut timp. Însă o să ma implic serios şi în „operaţiunea cadouri” după 15 decembrie. Iar Moşul va venii cu cadouri de suflet cu mare valoare sentimentală.
Care este cea mai dragă amintire a ta din copilărie legată de Crăciun?
Când aveam vreo 4-5 ani îmi aduc aminte că familia mea nu o ducea prea bine material. Pot spune fără să exagerez că din acest punct de vedere eram foarte săraci. Însă bunica m-a învăţat că bogăţia constă în altceva. În calitatea umană. Chiar dacă de multe ori nu prea avea ce să ne pună pe masă, în Ajunul Crăciunului se întâmplă o minune. Nu ştiu prin ce mecanism, ce anume făcea însă avea întotdeauna pregătite nuci, mere şi ţuică pentru colindători. Îmi amintesc şi acum mirosul de mere atunci când mă trimitea să le scot din lăzile cu paie din beci. Şi chiar dacă aveam o casă mică cu două camere, bunica mea îi primea pe toţi colindătorii. Deschidea larg şi poarta ca să intre oricine doreşte. Îmi amintesc că, la un moment dat, veneau grupuri de colindători şi se umplea curtea. În casă nu mai era loc. Dar bunica îi servea cu ţuică fiartă să se încalzească. Râdeam, era veselie mare. Nu am mai trait aşa ceva de atunci. De la bunica ştiu: „casa în care intră oameni mulţi e o casă de oameni buni”.
Ce tradiţii respecţi în această perioadă?
Obligatoriu cânt colinde şi nu primesc niciun prieten în casă până nu îmi colindă măcar o strofă. Mă îmbrac în rochie roşie. La împodobirea bradului trebuie să participe toată familia. E un adevărat ritual. Ascultăm colinde, bem vin, mâncăm bunătăţi şi ne punem imaginaţia la treabă. Întotdeauna vreau să văd un film despre Crăciun. Nu contează că l-am mai văzut de vreo zece ori. Fac cozonaci, sarmale şi prăjituri de casă. Asta este obligatoriu. Apoi, în unii ani fac supă de găină (de casă) cu tăiţei (de casă) sau o ciorbă minunată. Antreurile sunt diferite de la an la an pentru că m-am mai specializat intre timp. Dar nelipsiţi sunt cozonacii şi sarmalele.
Ce superstiţii legate de Noaptea dintre ani cunosti?
Sunt o mulţime. Însă eu sunt şi acum „marcată” de superstiţiile legate de mâncare. Se spune ca nu e bine să gătesti pasăre pentru că îţi zboară norocul. Ca prima persoana care iti intra in casa in Anul Nou trebuie să fie bărbat ca sa fie un an îmbelţugat. Ca la 12 noaptea e bine să ai bani in buzunar ca sa ai parte de un an prosper. Asta cu pupatul sub vâsc e, aşa, mai new entry.