Elefanţii din Samburu
Imediat după ploi, sute de elefanţi vin în rezervaţie pentru a se întîlni, a se împerechea, a-şi naşte puii şi a socializa. Saba consideră că acesta este cel mai interesant moment pentru a te afla în Samburu, căci toţi masculii mari au venit aici şi nu se gîndesc decît la un singur lucru – la sex. “Tocmai am auzit că un elefant mascul uriaş a fost văzut în parc. Cîntăreşte peste 6000 kilograme şi este plin de agresivitate şi hormoni. Abia aştept să văd cine e", spune Saba. Aceasta ni-l prezintă pe Mungu, care are un mare avantaj în faţa celorlalţi, fiind într-o stare numit "musth". Este o stare extrem de agresivă, cu o încărcătură sexuală uriaşă, care îi permite să-i domine pe toţi masculii din jur. În timpul plimbării, Saba găseşte şi un pui rămas orfan, care pare foarte înfometat. Încearcă să se alăture unui grup de femele, dar, din păcate, acestea îl resping. Este singur şi are nevoie de ajutor. De asemenea, Saba urmăreşte un elefant cu handicap, Babel, în timpul unei întîlniri cu un crocodil, şi are ocazia de a vedea un pui nou-născut sosit în parc. Elefanţii plîng, se joacă, au o emorie incredibilă şi rîd! Dacă un pui plînge, întreaga familie intervine, îl atinge şi îl mîngîie.
– Speranţa de viaţă a elefanţilor e de 70 de ani sau chiar mai mult. Aceştia ajung la pubertate la vîrsta de 13 sau 14 ani, iar femelele nasc pui pînă la aproximativ 50 de ani.
– Trompa unui elefant, rezultată din unirea nasului cu buza superioară, este un organ extrem de sensibil, cu peste 100.000 de grupe musculare. Ei nu beau cu trompa, ci o folosesc ca pe un furtun, cu care îşi toarnă apă în gură.
– Elefanţii au adevărate ceremonii de întîmpinare pentru prieteni, cum ar fi eliminarea în cor a gazelor intestinale.