Eforie își majoreaza capitalul cu un mil.$

20 06. 2002, 18:20
Firma Eforie SA, care deține 10 hoteluri în stațiunea Eforie Nord, își va majora capitalul social cu 32,9 miliarde de lei (aproape un mil. $) prin emisiunea de acțiuni noi, înaintea intarii la cota Bursa de Valori București, la începutul lunii iulie. Propunerea va

Firma Eforie SA, care deține 10 hoteluri în stațiunea Eforie Nord, își va majora capitalul social cu 32,9 miliarde de lei (aproape un mil. $) prin emisiunea de acțiuni noi, înaintea intarii la cota Bursa de Valori București, la începutul lunii iulie.

Propunerea va fi supusa aprobarii acționarilor în cadrul Adunarii generale (AGA) din 5 iulie. În urma majorarii, capitalul societații va ajunge la 105,3 miliarde de lei. Acționarii înscriși în Registrul Bursei la data de referința – 25 iunie – vor putea cumpara acțiunile la prețul de 1.250 de lei, din care 250 de lei reprezinta prima de emisiune.

Pentru ceilalți investitori, care vor putea cumpara acțiunile ramase nesubcrise de catre actualii acționari într-o perioada care va fi stabilita în AGA, prețul acțiunilor va fi de la 7.500 de lei. „Am stabilit un preț așa de mare pentru ca dorim sa ne pastram actualii acționari”, a declarat Razvan Ionescu, economist – Piețe de capital la Eforie.

Acționariatul societații este foarte concentrat, SIF Transilvania deținând peste 95% din capitalul societații, în timp ce Autoritatea pentru privatizare mai este proprietara a 1,79% din capitalul Eforie. În aceste condiții, ponderea acțiunilor liber tranzacționabile(free-float) ar fi de numai 2,95%, mult sub media bursei.

Mihai Fercala, președintele SIF Transilvania, spune ca majorarea capitalului social este realizata atât pentru obținerea de fonduri pentru modernizare cât și pentru creșterea numarului de acțiuni liber tranzacționabile pe piața.

„Am propus aceasta majorare de capital pentru ca societatea sa aiba bani pentru reabilitare și modernizare. Este adevarat ca unul din motivele acestei emisiuni de acțiuni este și creșterea free-float-ului acțiunii, în perspectiva cotarii la Bursa. Vom subscrie la emisiune astfel încât sa nu pierdem majoritatea, dar, probabil, ne vom diminua deținerea”, a declarat Mihai Fercala.

Stere Farmache, directorul Bursei de Valori București (BVB) este de parere ca acțiunile Eforie vor fi intra la tranzacționare la categoria a doua a Bursei de Valori cel mai târziu la începutul lunii iulie. „Am aprobat deja listarea societații la Bursa”, a spus Farmache.

În prezent, compania este listata pe piața extrabursiera Rasdaq, ultima tranzacție realizându-se în data de 6 martie, la 570 de lei. La acest preț, societatea are o capitalizare bursiera de 1,2 milioane de dolari.

Conform convocatorului AGA, societatea intenționeaza sa participe la privatizarea altor societați. „Finanțarea investițiilor se va realiza exclusiv din surse proprii, în urma deciziei acționariatului, profitul anual fiind repartizat pentru dezvoltare”, declarau la începutul acestui an managerii societații. La începutul lunii iulie, Ministerul Turismului va scoate la vânzare hotelurile din stațiunea Neptun-Olimp.

În prezent, Eforie este acționar semnificativ la doua societați din domeniul alimentației publice. Eforie a obțjnut anul trecut un profit net de 8,2 miliarde de lei la o cifra de afaceri de 70 mld. lei (circa 2,4 mil. $).

Compania are un capital social de 72,4 mld. lei, împarțit în acțiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei. Eforie deține zece hoteluri în stațiunea Eforie Nord, printre care se numara Hotelul Union (trei stele), cinci de doua stele și patru de o stea.

La acestea se adauga 13 vile, astfel încât numarul total de locuri de cazare se ridica la 2.100. Compania va fi singura companie hoteliera de pe litoral cotata la bursa.

Cristian Micu / Bogdan NeaguZIARUL FIANANCIAR