Caius Dobrescu, Teza de doctorat
Fiction Ltd
Romanul lui Caius Dobrescu este o constructie monumentala, aiuritoare si amuzanta la culme, ridicata pe scheletul unei false teze de doctorat, scrisa de un oarecare Gica Ludu, fost consilier prezidential, fost redactor al unei televiziuni private, personaj emblematic pentru tranzitia Romaniei postdecembriste. Presarat, pentru a adormi vigilenta unei Onorate Comisii doctorale, cu fragmente pseudostiintifice si cu referinte bibliografice de un haz nebun (Persill, 1994, Touraine & Tourette, 1970, Blowjob & Blowjob, 1993, Mååmaje & Tååtaje, 1969), textul – care e de fapt istoria vietii „doctorandului” – devine o cavalcada printre mineriade, aventuri cu yoghini si afaceri in care se amesteca Imparatul tiganilor, profesori universitari si politicieni (pe care, din nebagare de seama, i-am putea confunda cu persoane reale). Nu lipsesc nici basmele, pentru ca Gica Ludu este, in momentul povestirii, administratorul unei fundatii care se ocupa de un numeros grup de copii, iar pentru ei eroul reconverteste tot acest amalgam de afaceri veroase, santaj si politica murdara in cheie feerica. Teza de doctorat are tot ce ii trebuie pentru a atrage cititorul cel mai pretentios: o poveste care te tine cu sufletul la gura, umor de calitate si o panorama inedita si plina de sarcasm a societatii romanesti de dupa 1989.
Caius Dobrescu (n. 1966), poet, eseist si romancier, preda literatura comparata la Universitatea Transilvania din Brasov. A fost consilier al ministrului Afacerilor Externe si director al Centrului de Formare al MAE. Volume publicate (selectiv): Pauza de respiratie (volum colectiv, 1991), Efebia (poeme, 1994), Balamuc sau pionierii spatiului (roman, 1994), Deadeva (poeme, 1998), Modernitatea ultima (eseuri, 1998), Inamicul impersonal (eseuri, 2001), Semizei si rentieri. Despre imaginarul burgheziei moderne (istorie culturala) si Ode an die freie Unternehmen (poezie, traduceri de Gerhardt Csejka, 2006).
Ion Barbu, Serban Foarta, Un mire fara capatii (rimoroman)
Suplimentul de cultura
Volumul este compus din rubricile „Telenovela nova” sustinute de Serban Foarta in Suplimentul de cultura in anul 2005, unul care „se nuptializase complet”, potrivit autorului. Fiecare dintre cele 42 de capitole este insotit de cite o ilustratie a lui Ion Barbu. Pe linga personajele principale (Marie-Jeanne, nasuÂ’ Gica, Paunita Columbeanu, Carlo – fostul pretendent), apar si altele, secundare: Basescu, Iliescu sau Vlad tepes. O carte de literatura si de ris.
Ion Barbu (n. 1953), unul dintre cei mai cunoscuti caricaturisti, a participat la peste 150 de expozitii de caricatura, primind 23 de premii. Are rubrici permanente de caricatura in cotidianul Ziua si saptaminalele Academia Catavencu si Dilema Veche; colaborator al Suplimentului de cultura. A coordonat volumele Antologia poeziei romanesti la zid (2006) si Colonia risa-plinsa (2006), ambele aparute la Editura Polirom.
Serban Foarta (n. 1942) este unul dintre cei mai apreciati poeti, eseisti si traducatori. Este laureat al Premiului National de Poezie „Mihai Eminescu” (2005), al Premiului Uniunii Scriitorilor din Romania, pentru cea mai buna traducere din literatura universala (2005) si a numeroase alte premii pentru poezie, eseu, traduceri. Sustine in prezent, rubrica „Palindroman” in Suplimentul de cultura. Volume recente: Rimelari (2005), Prouarium (2006).
Daniela Zeca-Buzura, Totul la vedere. Televiziunea dupa Big Brother
Collegium. Media
De ce privim cu atit nesat nunta de basm a lui Irinel cu Monica, Surprizele Andreei Marin sau pe Andrei Gheorghe intruchipindu-l pe Eminescu intr-un documentar de televiziune? Dincolo de magia aparent inexplicabila a televiziunii, exista mecanisme pe care practica jurnalismului si teoriile recente ale comunicarii le pot clarifica. Studiul de fata se adreseaza tuturor celor interesati de fenomenul mediatic complex al show-ului de televiziune si de consecintele acestuia asupra demersului jurnalistic, a obisnuintelor de consum si a mentalitatilor contemporane.
Daniela Zeca-Buzura a realizat numeroase emisiuni de radio si a publicat articole si recenzii in revistele: Amfiteatru, Ramuri, Contemporanul, Luceafarul, Convorbiri literare, Studii culturale. In calitate de realizator al Televiziunii Romane a semnat peste 200 de emisiuni de autor precum: „Cafeneaua artelor”, „Libraria pe roti”, „Ceva de citit”. A mai publicat volumele: Orfeea (poezie, 1994), Ingeri pe carosabil (proza, 2000), Melonul domnului comisar (critica literara, 2005) si Jurnalismul de televiziune (Polirom, 2005).
Carmen Chivu, Mihai Albu, Dosarele Securitatii. Studii de caz
Document
Autorii analizeaza metodele de supraveghere si represiune utilizate de Securitate, precum si modalitatile de adaptare si de rezistenta ale celor care, activind in domeniile culturii, religiei, cinematografiei, presei scrise, refuzau colaborarea sau erau considerati o amenintare la adresa regimului. Pe linga exemple de formulare-tip, rapoarte, informari, note de analiza, sunt prezentate diferite cazuri concrete si studii care permit o decodare a limbajului, motivatiilor si modului de lucru ale Securitatii. Volumul include o sectiune ce ilustreaza comicul de limbaj, de situatie si de nume din notele informative, un dictionar de termeni si o lista de abrevieri folosite in dosarele Securitatii.
Carmen Chivu (n. 1976) lucreaza la Directia Investigatii din Cadrul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si este cercetator acreditat CNSAS. Activitate publicistica in Adevarul literar si artistic, Dosarele istoriei.
Mihai Albu (n. 1973) este cercetator la Directia Investigatii din Cadrul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. A mai publicat articole si studii in Adevarul literar si artistic, Observator cultural, 22.
Bogdan Murgescu (coord.), Revolutia romana din decembrie 1989. Istorie si memorie
Document
Revolutia din decembrie 1989 este un moment controversat al istoriei Romaniei. Disputele privesc atit aprecierea sintetica a evenimentului (a fost revolutie, revolta populara sau lovitura de stat?), cit si reconstituirea unora dintre momentele sale particulare si, mai ales, rolul jucat de participanti, fie ei indivizi sau institutii. Cu un cuvint inainte al istoricului Bogdan Murgescu, studii semnate de Victor Neumann, Naja Bentzen, Mihaela Grancea, Dietmar Müller, Peter Siani-Davis, dar si relatari ale participantilor la revolutie si dezbateri, volumul propune abordari noi, multidisciplinare ale aspectelor legate de memoria si interpretarea evenimentelor din acele zile zbuciumate.
Bogdan Murgescu este profesor la Catedra de istorie universala a Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti. Distins cu Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Romane pentru lucrarea Circulatia monetara in tarile Romane in seculul al XV-lea (2000), Istoria Romaniei in texte (coordonator, 2002).
Ileana Scipione, Dictionar de buzunar spaniol-roman
Lexis
Dictionarul cuprinde aproximativ 40.000 de termeni preluati din lexicul fundamental, carora li se adauga termeni tehnici si stiintifici, totul conceput in asa maniera incit sa fie inlesnita utilizarea sa.
Ileana Scipione este conferentiar la Universitatea „Spiru Haret” din Bucuresti. A publicat numeroase studii si lucrari de specialitate, intre care: Mic dictionar spaniol-roman, 1973; Dictionar de dificultati ale limbii spaniole, 1979; Borges & Eliade: alchimia livrescului, 2000; Lengua espanola contemporanea: enunciados & oraciones (sintaxis de la oracion compleja), 2002; Lengua espanola contemporanea: oraciones & grupos (sintaxis de la oracion), 2002; Una historia de la literatura de los siglos del siglo de oro, 2003; Lengua espanola contemporanea: lexicologia, 2004.
Danielle Duizabo, Dictionar medical de buzunar francez-roman/roman-francez
Lexis
Traducere de Simona Stoleriu
Dictionarul contine principalii termeni utilizati in examenele clinice, intocmirea foilor de observatie si administratia spitaliceasca, reprezentind un instrument util pentru medicii si asistentele care doresc sa profeseze in tari francofone, dar si pentru studentii care intentioneaza sa se specializeze sau sa efectueze stagii in aceste tari. De asemenea, poate fi folosit cu succes in traducerea si redactarea articolelor de specialitate, intrucit ofera atit sinonime, cit si expresii echivalente pentru termenii ce nu au un corespondent perfect in limba romana.
Danielle Duizabo este medic primar; semneaza numeroase articole de specialitate si, in colaborare, lucrarea Examen clinique des membres et du rachis (Masson, Paris, 2006).