Editura Paralela 45 a lansat, duminca, în ultima zi a Târgului de carte Gaudeamus, cinci volume de exegeza literara, în colectia Deschideri, un proiect ce vizeaza revitalizarea criticii literare autohtone.
Gheorghe Craciun, Luca Pitu, Mihai Dragolea, Marin Mincu si debutanta Crina Bud sunt autorii publicati la Gaudeamus de editura Paralela 45.
La eveniment au participat autorii, criticii literari Mircea Martin, Costi Rogozanu, Ion Pop, Carmen Musat, Ion Bogdan Lefter si mai multi scriitori, colegi de generatie ai semnatarilor, în numar mult mai mare decât publicul. „As vrea sa repet constatarea facuta de Bedros Horasagian, cum ca aici este cea mai mare densitate de scriitori, pe un perimetru dat, din cadrul târgului, fapt care demonstreza dezinteresul publicului pentru pentru eseurile, critica sau istoria literara”, a spus Gheorghe Craciun.
„Teatrul de operatiuni”, volumul lui Gheorghe Craciun, este o culegere de eseuri despre problemele canonice ale culturii române. Decalajul dintre cultura autohtona si cea occidentala, raporturile prezentului cu traditia sau incapacitatea institutiilor de la noi de a crea proiecte viabile sunt câteva dintre temele abordate de Craciun.
Luca Pitu si-a lansat volumul „Dinspre ei si dinspre mine” care cuprinde textescrise în maniera personalizata a profesorului iesean. „O carte cu opinii critice, polemici si texte pozitionate defensiv, recurgând la raspunsuri iscusite, poate si catihetice, fata cu agresiunile interogatorii ale unor contemporani de ambe sexe”, a explicat Luca Pitu.
„În exercitiul functiunii” de Mihai Dragolea si „Experimentalismul literar românesc” de Marin Mincu sunt reeditari. Volumul lui Dragolea reia prima monografie publicata despre Scoala de la Târgoviste, iar „Experimentalismul literar românesc” este colajul a doua carti ale criticului Marin Mincu lansate cu mult timp în urma.
Crina Bud debuteaza în literatura cu lucrarea de doctorat „Rolurile si rolul lui A.E. Baconsky în cultura româna”. Ion Pop, coordonatorul doctoratului autoarei, si Mircea Martin au apreciat cartea în contextul reintegrarii criticii literare pe linia normalitatii. „Sunt foarte bucuros ca acest gen literar, critica, intra în circuitul normal al cartilor, si iese din foiletonismul jurnalistic”, a declarat Ion Pop.
Volumul Crinei Bud este o monografie consacrata operei lui A.E. Baconsky. Autoarea îsi considera demersul ca fiind un act recuperator. „Din motive bine stiute, Baconsky a fost marginalizat în cultura româna, desi în niciun caz nu merita o astfel de soarta”, a declarat Bud.