EdF cumpara compania britanica de electricitate Seeboard

19 06. 2002, 17:17
Cel mai mare furnizor de electricitate din Europa, grupul Electricité de France, și-a marit poziția pe piața britanica prin compararea companiei Seeboard, la un preț de 1,39 miliarde de lire sterline (2 miliarde de dolari), relateaza Financial Times.

Cel mai mare furnizor de electricitate din Europa, grupul Electricité de France, și-a marit poziția pe piața britanica prin compararea companiei Seeboard, la un preț de 1,39 miliarde de lire sterline (2 miliarde de dolari), relateaza Financial Times.

Operațiunea, care include și preluarea unor datorii de 722 milioane de lire, va permite grupului public francez sa se claseze între primii cinci distribuitori de electricitate și de gaze din Marea Britanie, unde va avea 5,2 milioane de clienți dupa achiziție.

EdF, care a cheltuit în jur de 6 miliarde de lire sterline, pentru a face achiziții în Marea Britanie din 1998 încoace, a spus ca aceasta tranzacție reprezinta componenta finala a „strategiei britanie”. EdF controleaza deja în Marea Britanie compania regionala London Electricity, grupul SWEB, care deservește sud-vestul țarii, și activitațile de distribuție a electricitații din sud-estul Marii Britanii, care aparțineau în trecut firmei Eastern Electricity.

Vincent de Rivaz, directorul general al London Electricity, prima achiziție britanica pentru EdF, în valoare de 1,9 miliarde de lire sterline, a spus ca „nu cred ca vom mai face achiziții mari în Marea Britanie de acum încolo”.

Aceasta tranzacție reprezinta și ultimul stagiu al invaziei straine pe piața electricitații din Marea Britanie, unde s-au realizat, din 1995 încoace, achiziții de peste 65 de miliarde de lire sterline. EdF, care, dupa parerea analiștilor, va fi parțial privatizata de noua administrație franceza, va urmari „sa-și consolideze” poziția pe alte piețe continentale, a adaugat Rivaz.

Expansiunea companiei franceze de utilitați în Europa a determinat nemulțumirea pieței continentale pentru ca Franța și-a restricționat liberalizarea propriei piețe la 30%, limita minima admisa de regulile Uniunii Europene.

La cumpararea Seeboard de la grupul american AEP au mai candidat grupul german E.ON și, mai puțin bine plasate, firmele Scottish & Southern Energy (Marea Britanie) și TXU (SUA).

AEP, care vinde operațiunile din sudul Marii Britanii pentru a-și diminua datoriile și a se concentra asupra pieței de origine, a înregistrat o pierdere de 440 milioane de dolari în urma vânzarii, dar a indicat ca va reuși sa-și reduca datoriile cu 943 milioane de dolari.

Grupul american a cumparat Seeboard în 1996 pentru 1,6 miliarde de lire sterline.

Elena StanciuZIARUL FINANACIAR