Cu toate că ne declarăm iubitori de lectură, multora dintre noi le este greu să țină pasul tot timpul cu multitudinea de volume ce apar pe la diverse edituri. În acest articol vă aducem la cunoștință acele cărți mai puțin cunoscute, ce au avut un succes incredibil pe marile ecrane.
De la adaptări de carte pentru copii la ecranizări de volume din zona romantică, vă dezvăluim acele micro universuri imaginare ce ne-au fascinat și ne-au încurajat să punem mâna pe cărțile respective.
Începem cu romanul faimosului Roald Dahl, Charlie și fabrica de ciocolată, ce a fost publicat pentru prima data în 1964. Ecranizarea acestei povești fantastice, în regia lui Tim Burton, a fost realizată în 2005 și l-a avut în rol principal pe Johnny Depp. Această ecranizare a fost posibilă în limita unui buget de 150 de milioane de dolari, însă încasările au depășit 450 de milioane de dolari. Tim Burton adaptează viziunea lui Dahl despre excentricul Willy Wonka (Johnny Depp) și învățăcelul Charlie (Freddie Highmore) cu o imaginație și un stil specifice regizorului. Charlie trăiește în umbra fabricii de ciocolată, împreună cu mama sa (Helena Bonham Carter) cu care împarte mereu la cină bolul cu supă de varză diluată. Deși locuiesc într-o casă modestă, aproape în ruine, pentru Charlie și mama lui iubirea este aspectul care contează cel mai mult în această viață lumească. Charlie adoarme mereu cu privirea îndreptată spre fabrica de ciocolată la care visează în secret. Norocul lui Charlie este pe punctul să se schimbe când într-o zi Willy Wonka anunță că va dezvălui misterele magice ale fabricii sale unor posibili norocoși ce pot găsi un bilet de aur în interiorul ciocolății pe care el o fabrică.
Faimoasa Mary Poppins este invenția lui P.L.Travers ce i-a scris povestea între 1934 și 1988. Filmul, apărut în 1964, este un muzical ce aparține zonei fantastice. Acțiunea se desfășoară în Londra anului 1910, pe când tatăl lui Jane și al lui Michael se întoarce acasă să afle de la nevasta sa că cei doi copii au fugit de acasă și că dădaca pe care o aveau și-a dat demisia în urma evenimentului nefericit. La scurt timp după dispariția celor doi, un ofițer de poliție îi înapoiază pe aceștia părinților spunându-le că Jane și Michael alergau după un zmeu rătăcit. Ca să își scuze comportamentul, cei mici le comunică părinților că își doresc o dădacă mai prietenoasă. Interviurile se țin a doua zi, dar din nefericire pentru Jane și Michael, la ușă apar doar figuri neprietenoase, îmbătrânite și mai puțin amabile. Printre aceste figuri acre, apare și joviala Mary Poppins care se auto angajează, convingându-l pe Dl. Banks ca a fost ideea lui.
O serie de aventuri năstrușnice îi vizează pe cei trei participanți și viața le este schimbată radical. Acest film este o adevărată capodoperă a genului muzical și a inspirat o mulțime de alte filme cu această tematică.
Mic dejun la Tiffany cartea lui Truman Capote a fost ecranizată în anii 1960 cu Audrey Hepburn în rolul principal. Acțiunea se desfășoară în New York, unde Holly, o tânără frumoasă și sofisticată are parte de o viață lejeră și fără obligații. Deși are o fizionomie de copil pur, Holly se gătește mereu cu cele mai sofisticate ținute, create de designeri și se găsește mereu în mijlocul întâlnirilor și petrecerilor pretențioase.
Totul se schimbă pentru Holly când noul său vecin, Paul, se mută în clădirea în care ea locuiește. Visător la o carieră de scriitor, Paul este întreținut de o femeie bogată dar mai în vârstă decât el. Între Holly și Paul se dezvoltă sentimente puternice ce riscă să le schimbe echilibrul și dinamica de cuplu.
A patra noastră propunere în termeni de ecranizări celebre este romanul O serie de evenimente nefericite al lui Lemony Snicket. În urma unui eveniment nefericit Violet, Klaus și Sunny Baudelaire devin orfani. Deși inteligenți prin natura lor, ei sunt mai puțin norocoși atunci când Dl. Poe încearcă să le găsească un tutore. Chiar dacă inițial ar fi trebuit să locuiască cu rudele lor, totul ia o întorsătură nefastă când se văd nevoiți să conviețuiască cu contele Olaf, ce încearcă să le fure averea. Această carte a fost adaptată și sub forma unui serial TV de celebra platformă Netflix.
Vânătorii de zmee a lui Khaled Hosseini a fost ecranizat în 2007. Este o poveste profundă despre prietenie, amintiri, familii și reintregirea dragostei. Amir și Hasan sunt despărțiți de războiul ce le amenință țara. În primele minute ale peliculei ne sunt arătate zmeele ce zburdă libere pe cerul Kabulului. La scurt timp, o tragedie se petrece și actorul principal pleacă într-o călătorie inițiatică. După ce a petrecut 20 de ani în America, Amir se întoarce în Afganistan într-o ultimă încercare de a-și înfrunta trecutul și de a îl rezolva pentru a găsi iertarea.
Sperăm că te-ai bucurat de aceste recomandări literare și ne dorim să accesezi și site-ul Târgul Cărții pentru a putea beneficia de o multitudine de volume menite să te delecteze atunci când le parcurgi.