E-urile amenința oare sanatatea?

Apropo.ro / 22.07.2002, 15:06
E-urile  amenința oare sanatatea?
Aditivii sunt substanțe care se încorporeaza în produsele pe care le consumam pentru a împiedica deteriorarea lor și pentru a le pastra consistența, textura, gustul și mirosul. Cei mai cunoscuți aditivi, notați pe ambalajul produselor cu litera E, urmata


Aditivii sunt substanțe care se încorporeaza în produsele pe care le consumam pentru a împiedica deteriorarea lor și pentru a le pastra consistența, textura, gustul și mirosul.

Cei mai cunoscuți aditivi, notați pe ambalajul produselor cu litera E, urmata de un numar, sunt: conservanții, coloranții, stabilizatorii, îndulcitorii, emulsifianții, antioxidanții. Aceste substanțe se afla zilnic la masa noastra și dau un aspect și un gust mai placut hranei pe care o consumam.

Fie ca sunt produse naturale, fie de sinteza ele au scopul de a proteja sanatatea și nu pot fi utilizate decât dupa ca au fost testate și aprobate de catre organisme special abilitate în acest sens, la nivel național și mondial.

Astfel, pentru fiecare aditiv, se determina o doza maximala autorizata pe zi, care nu trebuie depașita de consumator.

Singurele probleme de sanatate pe care le pot genera aditivii alimentari sunt alergiile și intoleranța. De aceea, persoanele sensibile la anumite substanțe este bine sa consulte eticheta produsului înainte de a-l folosi.

Mariana Nica