Dureri de picioare
Când apar durerile?
Daca te îngrași foarte mult, povara suportata de membrele inferioare devine din ce în ce mai grea. Mușchii, oasele și articulațiile depun mai mult efort pentru a duce pe picioare corpul.
Suprasolicitarea lor se produce și atunci cand parcurgi distanțe mari pe jos, precum și atunci cand nu te încalți cu pantofi comozi. Medicii ortopezi susțin ca purtarea tocurilor înalte obliga mușchii gambei sa se încordeze, obosind mai repede membrele inferioare.
În toate aceste cazuri de oboseala, apar durerile de picioare, însoțite de edeme. La fel se întampla și atunci cand stai multa vreme pe scaun sau în ortostatism. Daca ai ramas gravida, trebuie sa știi ca în perioada sarcinii picioarele se vor umfla. Anumite boli pot determina apariția edemelor la nivelul membrelor inferioare, precum: flebita (picioarele devin roșii, umflate, dureroase), insuficiența cardiaca, diverse afecțiuni ale ficatului și rinichilor, diabetul zaharat (senzație de arsura a picioarelor), traumatismele (fracturi, luxații, entorse care se lasa și cu dureri, și cu edeme).
Remedii in casa
Daca picioarele te avertizeaza prin dureri și edeme ca au obosit, trebuie sa le oferi o mica oaza de relaxare. Un repaus în pat e binevenit, mai ales daca ridici membrele inferioare la 45 de grade fața de corp (timp de 15-20 minute), astfel ca circulația sangvina periferica sa se îmbunatațeasca.
Daca vrei sa înviorezi picioarele obosite, o poți face masandu-le cu cateva cuburi de gheața învelite într-o carpa moale. Gheața e un bun anestezic și un antiinflamator.
O alta metoda de revitalizare a picioarelor este înmuierea lor într-un lighean cu apa calda și sare amara. Îmbaiatul membrelor inferioare în ceai de menta sau de mușețel are un efect calmant și reconfortant.
Daca proasta circulație sangvina e de vina pentru durerile de picioare, poți încerca sa-ți faci un mic masaj în cada sau la duș, frecand membrele inferioare cu o perie de baie. Imediat, dupa acest procedeu, învelește bine picioarele.