Dupa Turcia, si Romania ar putea fi afectata de un cutremur mare
„Placa tectonica Anatolia impinge placa Marii Negre si influenteaza zona Vrancea. De fapt, influenta vine din Indonezia spre Iran, Turcia, Marea Neagra si Vrancea. Exista o legatura intre cutremurul din Turcia si zona Vrancea, dar nu imediata. Faptul ca, la noi, in ultima perioada, au fost mai multe cutremure mici e de bun augur. Totusi, din 16 octombrie pana astazi (n.r. ieri), cand s-au produs doua seisme in Vrancea, de 2.6 pe Richter, a fost o pauza, ceea ce nu e prea bine. Este posibil sa se produca un cutremur mai mare„, a declarat seful Institutului de Seismologie Aplicata, Victorin Toader.
In ultimile luni, in tara noastra, s-au inregistrat zilnic cutremure, dintre care cel mai ridicat a fost de 4,8 grade pe scara Richter, produs in data de 4 octombrie in zona Vrancea.
Cutremur in Romania: 24 octombrie, ora 09.19, 4 grade Richter
Un cutremur cu magnitudinea de 4 grade pe scara Richter s-a produs in aceasta dimineata in zona Vrancea, la ora 9.19. Seismul s-a produs la o adancime de 130 de kilometri, fiind simtit in Gura Teghii, Lopatari, Nereju, Siriu.
Cutremurul de 7,2 grade pe scara Richter, din Turcia, a lasat in urma un dezastru: peste 217 morti, peste 1.000 de raniti si zeci de cladiri afectate. Seismul s-a produs la 10 km adancime si la o distanta de 42 de km nord de orasul Van. Dintre replicile ce au urmat cutremurului, cea mai mare valoare inregistrata a fost de 5,9.
Specialistii spun ca placa Anatolia, pe care se afla Turcia, este in legatura cu placa Marii Negre si Vrancea, existand pericolul ca un seism mai mare sa zguduie si Romania.