Dupa Italia si Danemarca, si in Portugalia a castigat dreapta

18 03. 2002, 17:32
LISABONA, 18 mar (AFP) - Dupa Danemarca si Italia, Portugalia a pus capat unei perioade de sase ani de guvernare socialista odata cu victoria Partidului Social Democrat (PSD, de centru-dreapta), în urma alegerilor legsialtive anticipate desfasurate duminica, relateaza AFP. Victoria PSD ar

LISABONA, 18 mar (AFP) – Dupa Danemarca si Italia, Portugalia a pus capat unei perioade de sase ani de guvernare socialista odata cu victoria Partidului Social Democrat (PSD, de centru-dreapta), în urma alegerilor legsialtive anticipate desfasurate duminica, relateaza AFP.

Victoria PSD ar putea fi interpretata de clasa politica europeana ca un nou indiciu al sfîrsitului „valului roz” din Europa, înainte de alegerile ce urmeaza sa se desfasoare în Franta, Germania, Suedia, Irlanda si Olanda.

Social-democratii, care au obtinut 102 locuri din totalul de 230 ale Parlamentului de la Lisabona, sînt în minoritate fata de partidele de stînga si trebuie sa se alieze obligatoriu cu Partidul Popular (CDS/PP, de dreapta), creditat cu 14 deputati, pentru a detine o majoritate absoluta de drepata.

O reeditare a coalitiei guvernamentale Alianta Democrata între cele doua formatiuni, ce le-a permis sa preia puterea în 1979 sub fostul premier liberal Francisco Sa Carneiro, decedat anul în anul urmator într-un accident de avion, nu pare atît de usoara.

De altfel, o prima tentativa a esuat înaintea alegerilor legislative de la 10 octombrie 1999, cîstigate de socialisti, din cauza puternicelor divergente ce îi opun pe liderii celor doua partide.

Presedintele PSD si candidat la postul de premier, Jose Manuel Durao Barroso, a declarat duminica, dupa anuntarea victoriei, ca va face „tot ce îi sta în putinta pentru a alcatui un Guvern stabil si credibil” pentru urmatorii patru ani. Dar nu s-a referit deloc la un eventual acord cu PP.

La rîndul sau, presedintele CDS/PP, Paulo Portas, a subliniat de la bun început ca partidul pe care-l conduce a devenit „decisiv pentru alcatuirea unei majoritati guvernamentale”.

Portas a afirmat ca „primul pas în realizarea unui Guvern de coalitie trebuie facut de catre partidul învingator” în alegeri, PSD, în care vocile pro si contra unei aliante de dreapta s-au multiplicat.

Durao Barroso, care urmeaza sa fie primeasca în mod oficial însarcinarea de a forma noul Guvern din partea presedintelui socialist Jorge Sampaio, la începutul lunii aprilie, a afirmat ca doreste „sa examineze în primul rînd” cu seful statului modalitatea de a asigura stabilitatea Executivului.

Viitorul prim-ministru este constient de faptul ca va avea de confruntat în Parlament o puternica opozitie de stînga, în special din partea Partidului Socialist (PS) al carui grup parlamentar s-a redus de la 115 la 95 de deputati. PS s-a impus, totusi, în orasele mari, ca Lisabona si Porto, cucerite anterior de PSD în urma alegerilor municipale.

Noul secretar general al PS, Eduardo Ferro Rodrigues, unul dintre liderii aripii de stînga a partidului, va fi în masura sa gaseasca mai usor aliati în celelalate forte parlamentare de stînga, Partidul Comunist (PC) si Blocul Stîngii (BE, de extrema-stînga), decît predecesorul sau, Antonio Guterres.

PC, care si-a vazut redus de la 17 la 12 numarul de locuri detinute împreuna cu verzii în cadrul Coalitiei Democrate Unitare (CDU), este marele înfrînt al scrutinului, în timp ce BE, cu trei deputati, fata de doi anterior, este singura formatiune de stînga ce si-a ameliorat rezultatul.

Mai ramîn de atribuit patru locuri de deputat, ce nu vor putea sa schimbe cu nimic esichierul parlamentar rezultat în urma alegerilor de duminica. Rezultatele definitve vor fi cunoscute abia la 27 martie, dupa numararea voturilor din strainatate.

MEDIAFAX