Dulceață de ardei iute – rețeta simplă
Învață să prepari dulceață de ardei iute, un dulce considerat exotic, mai ales din cauza faptului că este greu de asociat cu un desert. Dulceața poate fi potrivit de picantă, aromată și dulce-acrișoară și merge perfect și cu friptură de rață, dar și cu cea de vită, cu brânzeturi maturate și cu mezeluri crud-uscate.
Este destul de simplu să îi reglezi gradul de iuțeală, trebuie doar să ții cont de proporția dintre ardeii iuți și cei kapia, care sunt dulci. Un alt lucru care ia din iuțeala ardeilor este acidul. Fie că folosești oțet sau lămâie, rezultatul final va fi unul pe gustul tău. Și pentru că toamna este momentul potrivit pentru a pregăti dulceața de ardei iuți, iată mai jos rețeta simplă, ușor de făcut și deloc costisitoare.
Rețetă dulceață de ardei iute
Ai nevoie doar de câteva ingrediente și de o oră jumate pentru a pregăti unul dintre cele mai gustoase și aromate deserturi pe care ți le poți imagina.
Ingrediente dulceață de ardei iute
- 1 kg de ardei iuți
- 500 de grame de ardei kapia
- 1 kg de zahăr
- 200 ml zeamă de lămâie
- O lingură de sare
Mod de preparare dulceață de ardei iute
Spală bine ardeii iuți cu apă rece și lasă-i la scurs. Folosește mănuși de menaj sau chirurgicale când îi tai, pentru că zeama lor îți poate provoca usturimi greu de ignorat. Taie codița fiecărui ardei, despică-l în două pe lung și scoate semințele și nervurile cu grijă. Taie-i apoi în fâșii de aproximativ 2-3 cm.
Spală și ardeii kapia, pune-i la scurs, taie-le codițele, scoate-le semințele și nervurile, taie-i în bucăți mari și mărunțește-i într-un blender, până se transformă într-o pastă.
Într-o oală încăpătoare pune ardeii iuți feliați. Adaugă pasta de ardei kapia, zahărul, sarea și zeama de lămâie și lasă-le să stea timp de două ore, ca să ai suficientă zeamă. Pune oala pe foc mediu și după ce compoziția dă în clocot mai las-o să fiarbă 15 minute, apoi dă-o deoparte. Lasă-o la răcit timp de două ore, apoi pune-o iar la fiert încă aproximativ 30 de minute, până când se leagă siropul și dulceața capătă consistența dorită.
Trucuri pentru cea mai bună dulceață de ardei iute
- când lași dulceața la răcit, pune deasupra oalei un șervet sau un tifon umed, ca să nu prindă crustă
- pentru a regla gradul de iuțeală mărește sau redu cantitate de ardei kapia sau de gogoșari pe care îi folosești
- pentru un plus de aromă poți adăuga scorțișoară, cardamom, cuișoare, nucșoară sau chiar ghimbir, oricare dintre acestea merg perfect cu aroma ardeilor
Alături de prăjitura pufoasă cu prune, te poți răsfăța toamna aceasta nu doar cu dulceață de ardei iute, ci și cu alte deserturi delicioase, precum prajitură cu mere, plăcinta de dovleac, tarte de tot felul.
Foto: shutterstock
CITEȘTE ȘI: Top 10 rețete salată de vinete