În puține locuri mai poți găsi un dud la oraș, iar la sate oamenii nu-l iau poate prea mult în seamă. Dudul este plin de calități benefice pentru organismul uman.
De la dud se folosesc fructele, frunzele, scoarța și chiar rădăcina. Originar din Orient, despre dud se spunea că oferă puteri nebănuite, sănătate și viață lungă celor care consumă agudele. Astăzi poveștile de acest gen sunt din ce în ce mai puține.
Specialiștii spun că un consum moderat de dude ajută la scurtarea timpului de vindecare a multor boli, are efecte asupra imunității, reduce nivelul colesterolului, ajută musculatura.
Dudele negre mai sunt denumite și mure de copac și sunt bogate în proteine, lecitine, vitamina C, săruri minerale. Fructele sale au proprietăți laxative și tonice.
Dudul alb (fructe, coajă, frunze și rădăcină) este indicat în tratarea bolilor de ficat, durerilor reumatice, diabet, erupții ale pielii, diaree, gastrite, ulcer gastric și duodenal, calmează durerile de dinți, acționează benefic asupra mușchiului inimii, detoxifiant, efect laxatic, angine, stomatite și afte, ascite și viermi intestinali.
Dudul negru este bun pentru tenie, dureri în gât, amigdalite, afecțiuni pulmonare, stomatită, diaree, detoxifiere, etc.
Fructele, frunzele, scoarța sau rădăcinile de dud alb sau negru sunt indicate pentru consum și menținerea sănătății organismului.
Dudele, albe sau negre, ajută la creșterea musculară în cazul bărbaților, mai ales dacă această cură cu dude este ținută 12 zile, apoi urmată de cura de 24 de zile cu mure, fragi sau căpșuni. Câte 200 gr pe zi. Aceste fructe oferă și o rezervă de calciu organismului, sunt bune în activități intelectuale, crește virilitatea masculină, întârzie andropauza.