Dubai, raiul comercianților
Turiștii ajunși în Dubai gasesc mai degraba un oraș dinamic, cosmopolit și agresiv, decât un loc comod și exotic, în care sa se relaxeze. În ceea ce privește comerțul, Dubaiul este într-adevar „raiul pe Pamânt”. De la mâncaruri specifice fiecarei țari, pâna la mall-uri – spații de lux și relaxare cu aer condiționat parfumat, în care oricine se poate plimba doar, aici gasești de toate.
Locuri care merita vazute
Primul lucru care îți capteaza atenția când intri în Dubai sunt îndraznețele construcții arhitectonice. Așa ca nu vei putea rezista tentației de a te opri sa „caști gura” la zgârie-norii triunghiulari botezați Emirates Towers, la Hotelul Jumairah Beach sau la Burj Al Arab – cel mai scump și mai înalt hotel din lume (321 de metri), mai mare chiar și decât Turnul Eiffel.
Construit în mare, cu 28 de etaje, un restaurant subacvatic și unul la ultimul etaj, patinoar, cinematograf și o platforma suspendata pe care aterizeaza elicopterele, hotelul are camere dotate cu paturi rotative.
Celor cazați aici li se pun la dispoziție diverse programe de recreere, cum ar fi raliuri printre dune, schi pe nisip, curse cu camile și multe altele. Parcurile și gradinile publice unde familiile se refugiaza în week-end sunt alte puncte de atracție ale orașului, unele având zile rezervate doar mamelor și copiilor.
Aici te așteapta o serie de distracții, de la bai în piscina, curse cu camile și curse cu ponei, pâna la tobogane cu jeturi de apa care te ridica și te coboara, rezervate în special amatorilor de senzații tari.
Printre cele mai atragatoare parcuri se numara Water Park, Jumairah Beach Park și Al Hamriya Park. Nu refuza nici vizita la gradina zoologica, unde îți vei desfata privirea cu o varietate de pasari, reptile și mamifere rare, printre care tigrul de Bengal și frumosul cerb patat (Chital).
Portul localnicilor
Oamenii locului sunt mândri de tradițiile lor, iar religia constituie fundamentul vieții sociale (în Dubai vei auzi de cel puțin 5 ori pe zi chemarea la rugaciune). Localnicii se diferențiaza prin veșminte: poarta „kandura” (o haina lunga și alba), iar pe cap „gutra” și „mislah” (o pânza alba sau cadrilata, ținuta de un cerculeț).
Femeile au o haina neagra dintr-un material ușor, cu mâneci lungi – abaya – și un voal pe cap – sheyla, ce ar trebui sa le acopere întreg parul, astfel încât doar fața sa fie vizibila.
Însa, deși costumația creata dupa rigorile religiei musulmane ar fi trebuit sa acopere doamnele în întregime, nefiindu-le permisa apariția în alte haine sau cu capul descoperit decât în fața familiei, vei vedea în multe locuri publice doamne subțiri, îmbracate în jeanși și tricou, peste care au abaya desfacuta și fluturânda, sau doamne proaspat convertite, cu pielea alba și învelite complet în negru.
Tot in costumația tradiționala intra și un soi de masca din metal sau piele, care acopera sprâncenele, nasul și pomeții, purtata în special de beduine – populația originara, inițial arabii din Emirate fiind pescari, crescatori de capre sau comercianți.
Ispitele cheltuitorilor
O alta caracteristica a centrelor comerciale din Dubai este varietatea de mirodenii, prezente mai ales în „souk” (piața tradiționala), argintaria și obiectele specifice locului: matanii, ibrice sau potire în forme arabe, din care ei beau doar apa sau cafea.
Indiferent de ceea ce vrei sa cumperi, nu uita de așa-zisa tocmeala! Chiar și la mall-uri poți încerca sa obții un preț mai bun decât cel afișat. De cele mai multe ori, simularea abandonarii negocierii și îndreptarea spre magazinul de vis-r-vis are efecte sigure!