Dronele interzise în România salvează vieți în alte țări
În România, Ministerul Transporturilor a decis că dronele, în afara celor de armată, sub un kilogram și dotate cu camere video nu mai au voie să zboare.
Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!
Ordinul este valabil până la 30 ianuarie 2016, iar Ministerul Transporturilor justifică publicarea lui prin faptul vrea să permită operarea acestor aeronave, în ciuda lipsei pachetului de reglementări europene și naționale specifice care, când va fi gata, va acoperi atât domeniul certificării, cât și al operării acestora. Uniunea Europeană urmează să finalizeze cadrul legislativ până în 2016.
Alte state văd utilitatea acestor drone. În Canada, spre exemplu, poliția montană a folosit un quadrocopter dotat cu o cameră cu infraroșu pentru a găsi o persoană pierdută în provincia Saskatchewan.
În Dakota de Nord, autoritățile au folosit drone pentru a verifica starea fermelor inundate, iar cele din Colorado trimit regulat astfel de echipamente pentru a-i căuta pe cei dispăruți sau să-i ajute cu informații pe pompieri, când izbucnesc incendii.
Inginerii elvețieni au dezvoltat un sistem ingenios care presupune gruparea dronelor în „roiuri” și trimiterea lor în misiuni de salvare.
Dronele de tipul celor produse de Parrot sunt ușoare, au de regulă sub un kilogram, pot fi controlate prin smartphone și sunt dotate cu o cameră video pentru a vedea pe unde navighează. Astfel de drone ar putea fi folosite, în câțiva ani, în sisteme naționale de servicii de urgență. Practic, grupezi zeci de drone și le trimiți să adune informații, cât timp se pregătesc pentru intervenție echipele umane.