Ingrediente: 1 kg mâruntaie de miel (ficat, inimâ, plâmîni, rinichi, splinâ), 2 cepe, 150 g unt, 6 ouâ mari (sau numai 2, dacâ nu puneți smîntînâ), 3 legâturi ceapâ verde și 3 de usturoi verde, 1 pahar smîntînâ, sare, piper, mârar, pâtrunjel, 1 prapur miel.
Preparare: Se spalâ prapurul, se lasâ în apâ rece. Se spalâ mâruntaiele în cîteva ape, se opâresc scurt într-o apâ clocotitâ.
Se fierb în apâ cu un praf de sare 30 minute de la primul clocot; se scot. Dacâ s-au râcit, se toacâ din cuțit, mârunt. Ceapa, uscatâ și verde, usturoiul și verdeața se toacâ mârunțel. Ceapa uscatâ se pune în unt la prâjit.
Cînd s-a muiat și s-a strâvezit puțin, se adaugâ tocâtura, sâ sfîrîie încâ 5 minute; apoi se ia prâjeala de pe foc, se scurge bine de grâsime și se râcește.
Ouâle se bat cu sare și piper. Se amestecâ, toate, tocâtura, ceapa râmasâ, ouâle (și smîntîna). Prapurul se scurge de apâ, se întinde dantela-i cu delicatețe și se umple cu amestecâtura de mai sus.
Finalul (în trei variante): se unge cît de bine cu unt o tavâ adîncuțâ de cozonac, se potrivește drobul în forma asta și se dâ la cuptor, la foc foarte mic, pînâ se rumenește bine (maroniu deschis).
A doua – se turtește drobul, rotunjit ca o… turtâ, printr-o clisâ fâcutâ din 2 ouâ și 2 linguri de fâinâ, și se pune la prâjit în grâsime încinsâ, pînâ se rumenește; se mai pune și în cuptor, vreo 15-20 minute, la foc minuscul, sâ se lege, usuce, pâtrundâ.
A treia – tava de cozonac se unge cu unt, se presarâ din gros cu pesmet; drobul și el se presarâ cît de des cu pesmet; se pune în tavâ și se dâ la cuptor.
Sursa: ProTv Magazin