ProSport a descoperit ca si Alexandrei Marinescu i-a fost falsificata vîrsta, fosta gimnasta fiind îmbatrînita cu un an. Campioana europeana de junioare în 1994, pe cînd avea în mod real doar 12 ani, Alexandra si-a încheiat trist cariera, în 1997, fiind nevoita sa suporte trei operatii la coloana vertebrala. Conform certificatului de nastere, Alexandra Marinescu a venit pe lume pe 19 martie 1982. În pasaport, data e modificata exact cu un an: 19 martie 1981.
Saptamîna trecuta, ProSport a dezvaluit ca Federatia Româna de Gimnastica i-a falsificat vîrsta Ginei Gogean, astfel încît sportiva sa poata participa în 1992 la competitiile de senioare: Campionate Europene, Campionate Mondiale si Jocuri Olimpice. Anul de nastere real al Ginei era 1978, fapt atestat de certificatul descoperit în comuna Cîmpuri, judetul Vrancea, dar ea a aparut în toate documentele oficiale înregistrate la FIG ca fiind nascuta în 1977. Titlul de vicecampioana olimpica pe echipe a fost cucerit pe cînd Gogean avea 14 ani neîmpliniti, vîrsta aflata sub limita admisa de federatia internationala.
Al doilea caz de fals e cel al Alexandrei Marinescu, victima a aceluiasi truc. Si ea a fost îmbatrînita cu un an. Povestile celor doua gimnaste coincid pîna într-un anumit punct. Gina a avut o cariera împlinita, presarata cu numeroase titluri si medalii la toate concursurile importante, în timp ce Alexandra a trait o adevarata drama. Asupra ei, efectele antrenamentelor dure, începute la o vîrsta mult prea frageda, si-au pus amprenta în mod dureros. Ea s-a retras din gimnastica în 1997, la doar 15 ani, atunci cînd unele colege ale ei abia intrau în vîltoarea marilor competitii.
Înca de la 11 ani, Marinescu se anunta drept o mare promisiune. 1993 a fost anul în care gimnastei de la clubul Triumf, dar si tatalui ei li s-a propus schimbarea vîrstei. Rolul de negociator i-a revenit antrenoarei Eliza Stoica, sotia secretarului general al FRG, Adrian Stoica. Fetita a acceptat, nerealizînd ce avea sa urmeze. Tot atunci i s-a facut un pasaport fals, omul care a fost vazut în acea perioada pe culoarele Serviciului de Pasapoarte fiind chiar Adrian Stoica. Asa a ajuns Alexandra ca, la 12 ani, în 1994, desi figura ca avînd 13, sa concureze si sa devina campioana europeana absoluta de junioare, cîstigînd si titlul la bîrna, alaturi de un bronz la sol.
Anul urmator a ajuns la lotul de senioare si a luat parte la Mondialele de la Sabae. A devenit campioana a lumii pe echipe si s-a calificat în doua finale pe aparate. În 1996, a concurat atît la junioare, unde si-a aparat medalia europeana de aur, dar si la senioare. CM pe aparate de la San Juan i-au adus singura distinctie individuala, argint la bîrna. La JO de la Atlanta s-a clasat pe locul 3, cu echipa. Ultima ei mare competitie au fost Mondialele de la Lausanne 1997. Deja avea probleme cu coloana, consecinta a efortului urias depus prematur. Si-a atîrnat de gît înca o medalie de aur cu echipa, apoi s-a oprit.
Ceea ce a urmat pentru ea poarta un singur nume: chin. În decurs de 3 ani, a suportat trei interventii chirurgicale la coloana vertebrala, ultima în 2000. A fost aproape de paralizie. Statul prin spitale si durerile groaznice de spate au fortat-o sa-si amîne studiile. Acum, îsi face liceul la Deva, dar nu viziteaza niciodata sala unde si-a petrecut ani buni încercînd sa demonstreze ca-si poate învinge vîrsta.
Sursa: www.prosport.ro