Societațile de investiții financiare (SIF) Muntenia și Banat Crișana au contestat în instanța hotararea de majorare cu 350 de miliarde lei a capitalului Eximbank, prin aportul exclusiv al Autoritații pentru Privatizare, invocand neexercitarea dreptului de preemțiune.
Cele doua societați de investiții au atacat în justiție hotararea Adunarii Generale a Acționarilor bancii din data de 18 martie, prin care se ridica dreptul de preemține al acționarilor minoritari la majorarea capitalului Eximbank.
„Majorarea capitalului la Eximbank este necesara, dar sa se realizeze dupa lege, cu respectarea dreptului de preemțiune și prin stabilirea prețului real al unei acțiuni.
Am avertizat APAPS ca vom ataca decizia AGA, însa ramanem deschiși la orice varianta. Daca vor dori sa faca din Eximbank agenție de stat este foarte bine, însa trebuie sa gasim o soluție de compensare”, a declarat președintele SIF Muntenia, Teodor Mihaiescu.
El a adaugat ca formula de acționariat mixt privat-stat pentru Eximbank este unica în lume și neviabila, dar în același timp SIF-urile nu pot fi ignorate și nu pot sa-și diminueze activul dupa „bunul plac al statului”.
Mihaiescu a adaugat ca a anunțat atat Guvernul, cat și APAS de disponibilitatea SIF-urilor de a renunța la acțiunile de la Eximbank, prin compensarea cu alte acțiuni deținute de stat.
„Am avut și alți acționari majoritari care au încercat sa ridice dreptul de preemțiune al SIF și am caștigat toate procesele. Majorarea trebuie sa se faca dupa o evaluare corecta a prețului, și cu posibilitatea tuturor acționarilor de a participa la capital”, a mai spus Mihaiescu.
„Pana la finalizarea contestației SIF, cele 350 de miliarde de lei reprezentand majorarea capitalului nu pot fi utilizate pentru activitațile de creditere și garantare ale exporturilor” precizeaza Eximbank. Eximbank și-a majorat capitalul social, pana la 667 miliarde lei în urma unei ordonanțe de Guvern, aprobate în luna februarie, prin care APAPS a fost mandatata sa participe la capitalul bancii cu 350 de miliarde lei din fondurile neangajate puse la dispoziția bancii de statul roman, începand cu 1992.
În urma majorarii capitalului, participația Autoritații pentru Privatizare a crescut de la 74% la 87% din acțiunile Eximbank, iar cotele celor cinci Societați de Investiții Financiare au scazut de la 5% la 2,5%, pentru fiecare.
Majorarea capitalului social s-a facut prin emiterea de noi acțiuni la valoarea nominala, respectiv 47.667 lei/acțiune.
Ionela NuțaZIARUL FINAICAR