Mohamed Tomescu și Brick in the Wall, două dintre filmele produse de Aristoteles Workshop, atelierul internațional de film documentar organizat de Dan Nuțu, au fost selectate în Competiția oficială (secțiunea Student) (Mohamed Tomescu), respectiv Made in Romania (Brick in the Wall) a Astra Film Festival, care va avea loc în perioada 6 – 12 octombrie 2014, la Sibiu.
Cele două filme spun, fiecare în aproximativ 25 de minute, povestea unui băiat sirian, artist hip-hop, care trăiește într-un sat din Bucovina, departe de problemele din Siria, dar, emoțional, și de tatăl său (Mohamed Tomescu), și respectiv a unei case a cărei construcții a început acum 30 de ani și nu se știe când sau dacă va fi terminată vreodată (Brick in the Wall).
În acest moment se desfășoară cea de-a noua ediție a Aristoteles Workshop, atelierul internațional de film documentar în care profesioniști ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală și de Est în crearea propriului documentar. Grupați în patru echipe mixte a câte trei participanți cu experiență prealabilă în film – un regizor, un operator și un editor – ei au la dispoziție o lună pentru a învăța și a realiza propriul documentar.
Premiul ediției de anul acesta este de 2000 de euro, acordat de Compania Farmexim echipei câștigătoare. Farmexim a susținut atelierul și anul trecut, după ce în perioada 2008-2011, premiul pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului a fost oferit de Institutul Cultural Român (ICR).
Susținut de Canalul ARTE/France, Aristoteles Workshop este un proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), de Centrul Național al Cinematografiei și de iStyle. Programul oferă participanților un triplu beneficiu: să învețe, să producă un film și să fie promovați ca cineaști.
Mohamed Tomescu, sirianul din Vamă
Mohamed Tomescu (24 min.), cel de-al doilea film nominalizat la Premiile Gopo 2014, a fost realizat de o echipă formată din: regizorul Olesya Bortnyak (Ucraina), imaginea – Norbert Fodor (România), montajul – Răzvan Ilinca (România).
Filmul este povestea inedită a lui Mohamed Tomescu, un tânăr pasionat de muzică și care încearcă să-și răspundă la întrebări despre propria identitate. Tatăl lui este sirian, mama, româncă. Divorțați. Mohamed este văzut de comunitatea în care trăiește ca fiind băiatul sirian care locuiește în satul Vama. El vrea să își schimbe numele și să uite de Siria, dar nu știe cum să-i spună asta tatălui său. Dorința lui va face ca relația, deja rece, pe care o are cu tatăl său să devină și mai fragilă. Documentarul a fost realizat în contextul în care, de mai bine de doi ani, conflictul din Siria continua să crească în intensitate.
Coloana sonoră a filmului Mohamed Tomescu este semnată de însuși personajul Mohamed Tomescu.
Brick in the Wall – Cel mai bun documentar AW, ediția 2013
Brick in the Wall (23 min.) a primit și premiul pentru cel mai bun documentar la Aristoteles Workshop, ediția 2013. Filmul a fost realizat de o echipă mixtă: regizor – Grzegorz Brzozowski (Polonia), imaginea – Ioana Turcan (România), montajul – Iulia Matei (România).
Scurtmetrajul redă o bucată din viața unui cuplu de oameni în vârstă și a fiului lor. Ei caută să finalizeze construcția unei case mai mari decât putințele lor. Tinerii documentariști au surprins încercarea acestei familii de a trăi o viață normală, în umbra acestui vis care pare de neîmplinit. Zădărnicia muncii lor pornește de la o superstiție, de la o teamă că viața s-ar stinge odată cu încheierea acestei lucrări.
Faptul că într-un timp foarte scurt echipa a reușit să se apropie într-atât de mult de această familie, încât cei trei oameni și-au deschis sufletul în fața camerei, este uimitor.
Despre Aristoteles Workshop (AW)
AW este un centru de training și de dezvoltare menit să susțină noua generație de realizatori de film documentar din Europa Centrală și de Est.
Filmele produse timp de opt ani de AW au fost selecționate și premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA etc.
Programul oferă participanților un triplu beneficiu: să învețe, să producă un film și să fie promovați ca cineaști.
Structura workshopului este simplă. Din peste 100 de participanți am ales 12, care formează patru echipe mixte a câte trei participanți – un regizor, un director de imagine și un editor de montaj – care au la dispoziție patru săptămâni pentru realizarea unui documentar, îndrumați de profesioniști ai industriei filmului european.
Cei doi profesori/experți care i-au îndrumat pe studenții ediției de anul acesta în primele 10 zile au fost cineaștii John Appel (regizor, director de imagine, lector universitar invitat al Academiei Olandeze de Film și Televiziune) și Jeroen Berkvens (cineast, profesor de film documentar, producător și membru al Academiei Olandeze de Film și Televiziune, premiat internațional pentru filmele sale despre muzică, dragoste sau amândouă) ale căror cursuri teoretice și studii de caz au fost menite să ofere studenților o introducere consistentă în filmul documentar.
Participanții și-au căutat apoi viitoarele subiecte, iar acum, în a doua jumătate a workshopului, doi tutori îi ghidează în procesele de filmare și montaj, urmate de post-producție, rezultatul final fiind un film documentar de 30 de minute.
Cei doi tutori de anul acesta sunt regizoarele Nino Kirtadze (unul dintre cei mai apreciați regizori de film documentar din Europa, onorată cu Premiul Academiei Europene de Film, Premiul pentru Cel mai bun regizor la Sundance etc., și care realizează filme despre subiecte controversate, creând portrete profunde ale oamenilor din filmele sale) și Tania Rakhmanova (regizoare de filme documentare pe teme istorice sau politice, câștigătoare a Premiilor Emmy, profesoară la University of France Television).
Modulul propus este deschis la elemente de ficțiune. Atelierul se adresează tinerilor cu experiență anterioară în regie, imagine, montaj sau producție de film sau televiziune.
La sfârșitul workshop-ului va avea loc evaluarea finală a proiectelor, realizată în fața unui juriu internațional.
Pe parcusul celor opt ediții precedente, training-ul a fost susținut de nume importante din cinematografia mondială:
– John Appel (regizor, director de imagine, lector universitar invitat al Academiei Olandeze de Film și Televiziune)
John Appel
– Steven Ascher și Jeanne Jordan (documentariști nominalizați la Oscar, premiați la Sundance și câștigători ai premiului Peabody),
– Jeroen Berkvens (cineast, profesor de film documentar, producător și membru al Academiei Olandeze de Film și Televiziune, premiat internațional pentru filmele sale despre muzică, dragoste sau amândouă),
Jeroen Berkvens
– Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria) și commissioning editor al canalului Arte/France.
– Michal Bregant (decanul universității FAMU din Praga),
– Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film și Televiziune),
– Jacques Deschamps (unul dintre cei mai importanți documentariști francezi, autorul a peste 15 filme documentare, profesor la celebra școală de film Fémis)
– Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate și premiate regizoare și producătoare de film documentar din SUA),
– Thierry Garrel (fostul șef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France),
– Dominique Gros (scriitoare franceză, regizor și producător a peste 60 de filme documentare, a primit the Silver Toucan la Rio și the Special Prize la Tokyo)
– Nino Kirtadze (unul dintre cei mai apreciați regizori de film documentar din Europa, a primit Premiul Academiei Europene de Film, Premiul pentru Cel mai bun regizor la Sundance etc. Face filme despre subiecte controversate, crează portrete profunde ale oamenilor din filmele sale.)
Nino Kirtadze
– Rafi Pitts (celebrul regizor care face parte din Noul Val al cinematografiei iraniene și ale cărui filme au participat în competițiile festivalurilor de la Berlin, Veneția etc.),
– Tania Rakhmanova (regizoare de filme documentare pe teme istorice sau politice, câștigătoare a Premiilor Emmy, profesoară la University of France Television)
Tania Rakhmanova
– Marijke Rawie (președinte ExpertDocs).
Atelierul are loc în aceeași locație în care are loc de patru ani consecutiv: satul Vama, din Bucovina (județul Suceava), la pensiunea Casa Călin.