Doua dispozitive incendiare au explodat la Atena

Apropo.ro / 13.05.2004, 10:22
Doua dispozitive incendiare au explodat la Atena
Doua dispozitive incendiare au explodat, joi dimineața, la periferia orașului Atena, în fața unei sucursale Alpha Bank, sponsor al Jocurilor Olimpice, provocînd pagube materiale minore, relateaza AFP. Deflagrația a avut loc la ora locala 02.00 (02.00, ora

Doua dispozitive incendiare au explodat, joi dimineața, la periferia orașului Atena, în fața unei sucursale Alpha Bank, sponsor al Jocurilor Olimpice, provocînd pagube materiale minore, relateaza AFP.

Deflagrația a avut loc la ora locala 02.00 (02.00, ora României), la Vula, un cartier situat la aproximativ 20 de kilometri sud de Atena, în fața unui bancomat. Alpha Bank este numarul doi în sectorul bancar din Grecia.

Atentatul a fost comis cu trei luni înainte de debutul Jocurilor Olimpice de la Atena, care se vor desfașura în perioada 13-29 august, și dupa opt zile de la atacul cu bomba din fața comisariatului din Kallithea, soldat cu pagube materiale minore.

De asemenea, atentatul are loc la o zi dupa încheierea ultimei vizite a comisiei de coordonare a Comitetului Internațional Olimpic, prezidat de Denis Oswald, care și-a reafirmat încrederea în masurile de securitate instituite de autoritațile elene.

Acest gen de atac, comis frecvent în ultimii ani, la Atena, este în general atribuit mișcarii anarhiste sau extremei stîngi. Potrivit poliției, astfel de atacuri, rar revendicate, sînt comise de persoane izolate, care nu aparțin unor grupari structurate.

Oswald a declarat, miercuri, ca atentatul din 5 mai, de la Atena, ” putea fi comis oriunde” și a subliniat ca acest incident „nu a afectat evaluarea asupra securitații” Jocurilor Olimpice.

Guvernul elen a exclus orice legatura între atentatul atribuit extremei drepte elene și Jocurile Olimpice.

Autoritațile au încercat sa minimalizeze capacitatea operaționala a autorilor atentatului din Atena, cu toate ca ministrul Ordinii Publice, Georges Voulgarakis, a declarat recent ca acest incident a afectat imaginea Greciei în straninatate, în ceea ce privește securitatea Jocurillor Olimpice.

Guvernul elen a anunțat, marți, suplimentarea bugetului și a personalului, în vederea asigurarii securitații Jocurilor Olimpice.

Aproximativ 7.000 de membri ai serviciilor elene de securitate vor fi mobilizați în acest scop, la Atena, cu 20.000 mai mulți decît se anunțase inițial, iar bugetul va fi de circa un miliard de euro.

Mediafax