Tu poți să dormi cu ochii deschiși? Nu, ai nevoie să îți închizi pleoapele pentru a adormi. De aceea, majoritatea peștilor nu dorm în același fel ca și noi. Ei nu au pleoape. Însă, peștii se odihnesc atunci când lumina începe să dispară. Unii pești, precum „triggerfish” se întorc chiar și pe o parte, pentru a se odihni.
Ochiul unui pește seamnănă cu al nostru în multe feluri. Însă, una dintre diferențe este că peștele vede în apă, în timp ce noi vedem în aer. Ca și la oameni, irisul lor le înconjoară lentilele ochilor. Deschiderea irisului se numește pupilă. Pupila ochiului rămâne de aceeași mărime la majoritatea peștilor.
Peștii nu își închid ochii la întâlnirea cu lumina puternică și nu se deschid în lumină slabă, cum fac oamenii. Dacă aprindem o lumină puternică, peștele poate fi amețit. Nu poate elimina o parte din lumină, ca la oameni. Totuși, câțiva pești au pupile care se pot îngusta. Apropo, peștii nu au glande de lacrimi, așa că nu pot plânge. Ochii lor se păstrează umezi mulțumită apei din jur,.
La majoritatea peștilor, ochii sunt plasați pe fiecare parte a capului. Peștii văd diferite imagini din afara ariei vizuale, pentru că au un unghi larg de viziune pe ambele părți. Raza lor vizuală este mult mai mare decât a noastră. Ei pot vedea în față, în spate, deasupra și dedesubtul lor. Un pește își poate concentra ambii ochi pe un singur obiect aflat chiar în fața nasului său.
Experimentele au arătat că unii pești pot percepe culorile. Ei pot distinge roșul de verde și, probabil, albastrul de galben. Totuși, nu au fost făcute experimente pe multe dintre speciile de pești. Așa că nu putem spune că toți peștii disting culorile. Oricum, există multe diferențe între animale.
În primul rând, nu toate albinele înțeapă. Există sute de specii sau feluri de albine, iar multe dintre ele nu înțeapă niciodată. Atunci când vine vorba de înțepăturile de albine, toți știm înțepăturile albinelor de miere.
Acum albinelor se află în capătul stomacului lor și e înconjurat de alte organe. Acul e un organ complicat. Acul este un aparat reproductiv, iar una din sarcinile sale este să depună ouă.
Acul în formă de suliță e compus din trei bucăți înconjurate de un canal central. La baza acului se află doi saci cu venin. Acolo, se găsesc și două proiecții foarte sensibile, de forma unui deget. Ele anunță albina atunci când partea superioară a abdomenului albinei e în contact cu un obiect pe care dorește să îl înțepe.
Atunci când albina înțeapă, acul în formă de suliță este împins înainte, iar sacii cu venin crează presiune înspre rană. Oamenii doresc să evite chiar acest venin, pe lângă durerea înțepăturii în sine, pentru că veninul poate fi foarte dăunător pentru unele persoane.
Odată ce albina și-a introdus acul ghimpat în piele, el nu poate fi scos ușor. Atunci când albina zboară, acul și toate organele atașate lui sunt eliminate din corp, iar ea moare.
Dacă o albină și-a lăsat acul pe pielea unui om, acesta trebuie scos prin răzuire, cu o unghie sau cu ajutorul unui cuțit. Să încerci să scoți un ac de la capătul lui poate face glandele de venin să se strângă, dacă sunt încă atașate lui și să trimită și mai mult venin în rană.