Doliu de 30 de zile în lumea rromilor, după decesul lui Florin Cioabă
Iată cum se vor desfpășura lucrurile în comunitatea de rromi pe care o conducea Florin Cioabă, decedat la vârsta de 58 de ani:
1. Decesul lui Florin Cioabă va ține în doliu lumea rromilor timp de 30 de zile. În această perioadă nu se vor face nunți sau botezuri în comunitățile de rromi căldărari sau nomazi.
2. Regele rromilor va fi înmormântat într-un sicriu din aur cu aer condiționat și va avea parte de funerarii după ritualuri penticostale. Sunt așteptate peste 100.000 de persoane la priveghi, dar și oameni de pază.
În sicriul lui Florin Cioabă se vor pune bani pentru ca defunctul să plătească datoriile neplătite, după cum spune tradiția. El nu va fi îngropat cu bijuterii sau alte obiecte prețioase pentru a se evita profanarea mormântului dintr-un cimitir din Sibiu.
3. La priveghi, nimeni nu are voie să plângă pentru ca să nu deranjeze sufletul, care ar putea să se rătăcească.
4. Câinii și pisicile trebuie să îndepărtați, ca să nu meargă sub mort, pentru că sufletul său va găsi adăpost în aceste animale și va deveni vârcolac.
5. Membrii de familie, precum și rude apropiate, nu au voie să se spele cu săpun sau se pieptene timp de nouă zile.
6. Nimeni din comunitate nu poate aprinde foc sau să gătească înainte de înmormântare.
7. Femeile nu au voie să treacă prin fața mortului
8. Femeile nu fac mâncare trei zile
9. Femeile nu poartă doliu
10. Noul rege al rromilor, fiul lui Florin Cioabă – Dorin Cioabă, va moșteni coroana și sceptrul de aur cu smaralde și rubine ale tatălui său și el va fi ales după ce perioada de doliu de după moartea lui Florin Cioabă, șase săptămâni, va lua sfârșit.
Averea lui Florin Cioabă
Dorin Cioabă a ținut să precizeze că familia sa nu a cerut sprijin financiar de la stat, ci doar consular. Rudolf Stancu, regele romilor din Banat este cel care va suporta toate cheltuielile pentru deplasare și cazare din buzunarul său.
Florin Cioabă nu a vorbit prea mult despre averea sa, dar se știe că deține bijuterii valoroase, moștenite din străbuni, ca orice familie înstărită din comunitate. Averea sa se ridică la peste 2 milioane de euro.
Familia regelui are afaceri în domeniul comercializării metalelor feroase. Cioabă mai deținea și o vilă impunătoare în cartierul Turnișor din Sibiu cu o suprafață de 600 mp, cu 10 camere, candelabre de la Viena și scaune cu foiță de aur.
„Am încercat un alt stil față de cel al romilor, mie nu îmi plac casele împodobite cu covoare pe pereți. Aici m-am inspirat foarte mult de la palatul de la Schonbrunn, întodeauna mi-au placut aceste scaune cu foiță de aur și mobilerul acesta mai vechi. Candelabrele sunt cumpărate din Viena, tot așa pe stil vechi”, povestea Florin Cioabă, în vara anului trecut.
De la Traian Băsescu și până la cei mai apropiați prieteni de familie, toată lumea regretă pierderea lui Florin Cioabă. El a fost considerat un exemplu bun pentru supușii săi.
În 2012 a lansat prima păpușă țigănească – Lulica, care a avut și un partener – Bărbulică. Cioabă a realizat și un documentar ce a intrat în competiția Astra Film Festival 2012 „Adevărul despre Holocaust”.
A absolvit Seminarul Biblic „Betania” din Sibiu, devenind predicator penticostal. Tatăl său, a fost o persoană foarte bogată. În anul 1996, toată familia s-a lepădat de legea țigănească și s-a pocăit, trecând la cultul penticostal. În perioada 1996-2000, Florin Cioabă a fost consilier județean de Sibiu.
Florin Cioabă a condus o uniune de biserici penticostale, alcătuită din peste 100 de biserici – conform declarației sale, numită Centrul Creștin al Rromilor, la care a predat în calitate de lector.
„Regele” lasă în urmă patru copii, doi băieți și două fete, și cinci nepoți.