Transplanturile s-au făcut la pacienți care nu puteau duce o sarcină la bun sfârșit. Unele dintre paciente s-au născut fără uter, una din 4.500 de fete se naște cu sindromul cunoscut sub numele de MRKH, ceea ce înseamnă că nu au uter. Alte paciente care au primit transplantul l-au avut extirpat în urma cancerului cervical.
Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!
Prima astfel de intervenție a avut loc în anul 2000, în Arabia Saudită, de la un donator viu. Din nefericire, uterul proaspăt transplantat a trebuit să fie îndepărtat din cauza unor cheaguri de sânge. Al doilea transplant a fost făcut în Turcia, în 2012, iar de atunci multe femei au avut o speranță că vor putea deveni, într-o zi, mame. În cele două cazuri nu au putut ține sarcina decât două luni de zile.
Astăzi auzim de transplanturi de tot felul: de inimă, rinichi, ficat sau alte organe vitale, proceduri care nu până de curând păreau imposibil de realizat.
Medicina avansată a provocat medicii nu doar să se limiteze la salvarea de vieți umane, ci și la îmbunătățirea calității vieții pacienților – vezi transplanturi de mâni, piele, etc. Pentru femeile care nu puteau purta o sarcină, npua realizare nu poate fi decât îmbucurătoare.
Dr. Mats Branmnstorm, un pionier în acest domeniu, încearcă totul care pare imposibil. Ideea de a face transplant de uter i-a venit în 1998, când a îndepărtat uterul unei australience ce suferea de cancer. Aceasta s-a însănătoșit, dar nu a mai putut face copii.
Aceasta i-a suferat doctorului Mats să îi transplanteze uterul mamei sale, sănătos. Așa a luat naștere și proiectul ce încă este dezvoltat pe fiecare zi.
Cele nouă transplanturi efectuate de Mats și echipa sa au fost un succes, cu excepția unor mici complicații în anumite cazuri, dar care au fost rezolvate ulterior.
Înainte de operații, ovulele pacientelor au fost recoltate, pentru a fi implantate ulterior transplantului de pântec, în vitro. Mama purtătoare va naște prin cezariană, căci uterul este prea fragil pentru o naștere naturală. Acestea nu pot rămâne însărcinate pe cale naturală pentru că tuburile falopiene nu vor fi legate la uter.
Medicul suedez nu garantează sută la sută reușita unei viitoare sarcini, dar speră că cercetările pe care le face să ajute la realizarea acestui mare vis pentru el și multe paciente.