. Art. 63 – (1) Stabilirea, constatarea, controlul, urmarirea și încasarea impozitelor și taxelor locale, a majorarilor de întârziere, a penalitaților, a amenzilor și a oricaror alte venituri proprii ale bugetelor locale, soluționa- rea obiecțiunilor și contestațiilor formulate împotriva actelor de control și de impunere având ca obiect constatarea și stabilirea acestor venituri, precum și executarea creanțelor bugetare locale se efectueaza de catre autoritațile adminis- trației publice locale sau de compartimentele de specialitate ale acestora, dupa caz, în funcție de atribuțiile specifice, potrivit legii. (2) Taxele cuvenite bugetelor locale în condițiile art. 75 sunt asimilate impozitelor și taxelor locale .
Art. 64. – (1) Contribuabilii sunt obligați sa depuna declarațiile de impunere la compartimentele de specialitate ale autoritaților administrației publice locale pe a caror raza teritoriala se afla bunurile impozabile sau taxabile, dupa caz, în termen de 30 de zile de la data dobândirii aces- tora, în vederea determinarii valorilor impozabile, precum și a impozitelor sau taxelor aferente. (2) Verificarea datelor înscrise în declarația de impunere se face prin confruntare cu cele existente în registrele agri- cole sau în orice alte evidențe specifice cadastrului imobi- liar-edilitar, precum și cu cele din evidența contabila a contribuabililor, dupa caz. (3) În cazurile contribuabililor care nu depun declarația de impunere potrivit dispozițiilor legale, impozitul pe cladiri se poate stabili din oficiu pe baza evidențelor prevazute la alin. (2). (4) Pentru mijloacele de transport declarațiile se depun, în termen de 30 de zile de la data dobândirii acestora, la compartimentul de specialitate al autoritații administrației publice locale pe a carei raza teritoriala contribuabilii își au domiciliul, sediul sau punctele de lucru, dupa caz. (5) Daca au intervenit schimbari care conduc la modifi- carea impozitului sau a taxei datorate, declarațiile de impu- nere se depun în termen de 30 de zile. (6) Contribuabilii, persoane juridice, calculeaza impozitul sau taxa datorata anual și depun declarația de impunere pâna la data de 31 ianuarie a anului fiscal la comparti- mentul de specialitate al autoritații administrației publice locale pe a carei raza teritoriala se afla cladirea, terenul sau orice alte bunuri impozabile ori taxabile, dupa caz..
Art. 65. – Membrii de familie cu capacitate de exercițiu deplina, care locuiesc și gospodaresc împreuna cu contri- buabilul, persoana fizica, pe numele caruia s-a calculat impozitul sau taxa, precum și moștenitorii aflați în indivizi- une raspund solidar în ceea ce privește obligațiile prevazute de prezenta ordonanța..
Art. 66. – (1) Contribuabilii, persoane fizice și juridice straine platesc impozitele și taxele locale, majorarile afe- rente și amenzile contravenționale, stabilite potrivit prezentei ordonanțe, în lei. (2) Plata obligațiilor prevazute la alin. (1) este în sar- cina persoanelor fizice sau juridice straine și se achita de catre acestea sau de catre reprezentantul lor autorizat..
Art. 67. – Impozitele și taxele locale reglementate prin prezenta ordonanța constituie venituri proprii ale bugetelor locale ale unitaților administrativ-teritoriale în care contribu- abilii își au domiciliul, sediul, punctele de lucru sau în care se afla situate bunurile impozabile ori taxabile, dupa caz..
Art. 68. – Impozitele și taxele locale stabilite în sume fixe, precum și valorile impozabile, prevazute în anexele nr. 1, 3, 4, 6 și 7, se indexeaza anual prin hotarâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Finanțelor Publice și a Ministerului Administrației Publice, în luna aprilie a fiecarui an, pe baza ratei inflației prognozate pentru anul urmator, în cazul în care creșterea acesteia depașește 5%..
Art. 69. – Dispozițiile prezentei ordonanțe se aplica și persoanelor fizice și juridice straine, în masura în care, prin convenții sau alte acorduri internaționale la care România este parte ori pe baza de reciprocitate, nu se stabilește altfel..
Art. 70. – Nerespectarea prevederilor prezentei ordo- nanțe atrage raspunderea disciplinara, contravenționala sau penala, dupa caz, precum și materiala sau civila, potrivit dispozițiilor legale în vigoare..
Art. 71. – (1) Constituie contravenții la prezenta ordo- nanța urmatoarele fapte: a) depunerea peste termen a declarațiilor de impunere prevazute la art. 11, art. 30 alin. (2), art. 38 și la art. 64 alin. (1), (4)-(6); b) nedepunerea declarațiilor de impunere prevazute la art. 11, art. 30 alin. (2), art. 38 și la art. 64 alin. (1), (4)-(6). (2) Contravenția prevazuta la lit. a) se sancționeaza cu amenda de la 800.000 lei la 1.800.000 lei, iar cea de la lit. b), cu amenda de la 1.800.000 lei la 8.000.000 lei. (3) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de catre primari și persoanele împuternicite din cadrul compartimentelor de specialitate ale autoritații admi- nistrației publice locale. (4) În cazul persoanelor juridice limitele minime și maxime ale amenzilor prevazute la alin. (2) se majoreaza cu 300%. (5) Limitele amenzilor prevazute la art. 44 și la alin. (1) și (2) din prezentul articol se actualizeaza prin hotarâre a Guvernului. (6) Contravențiilor prevazute la art. 44 și la alin. (1) și (2) din prezentul articol li se aplica dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, cu excepția art. 28..
Art. 72. – (1) Pentru neplata la termen a impozitelor și taxelor locale se datoreaza majorari de întârziere, conform dispozițiilor legale. (2) În cazul în care ultima zi a termenului de plata este zi nelucratoare, potrivit legii, plata impozitului sau a taxei, MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 92/2.II.2002 7 dupa caz, se face fara majorari de întârziere în ziua lucratoare imediat urmatoare. (3) În situațiile în care impozitele și taxele locale dato- rate nu au fost stabilite ca urmare a nedepunerii declarației ori datele declarate nu corespund realitații, stabilirea sau modificarea impozitului ori a taxei, dupa caz, se poate face pe 5 ani anteriori celui în care s-a efectuat constatarea. (4) Termenul de prescripție pentru dreptul de a cere executarea silita este de 5 ani. (5) La diferențele de impozit sau de taxe stabilite se calculeaza majorari de întârziere de la data când impozitul sau taxa era datorata. (6) Funcționarul public vinovat de nestabilirea la timp a impozitelor și taxelor locale reglementate prin prezenta ordonanța raspunde pecuniar, în limita majorarilor de întârziere calculate. (7) Majorarile și penalitațile de întârziere pentru venituri nevarsate la termen se înregistreaza la capitolul și subca- pitolul corespunzatoare impozitului sau taxei la care se refera..
Art. 73. – În funcție de condițiile locale specifice zonei, consiliile locale sau județene, dupa caz, pot majora anual cu pâna la 50% impozitele și taxele locale prevazute de prezenta ordonanța..
Art. 74. – (1) Consiliile locale sau consiliile județene adopta hotarâri privind stabilirea de impozite și taxe locale, între limitele și în condițiile prezentei ordonanțe, în cursul lunii mai a fiecarui an pentru anul fiscal urmator. (2) Impozitele și taxele locale se calculeaza prin rotun- jire, în sensul ca fracțiunile sub 500 lei inclusiv se negli- jeaza, iar ceea ce depașește 500 lei se majoreaza la 1.000 lei. (3) Primarii și președinții consiliilor județene sunt obligați sa asigure publicitatea hotarârilor menționate la alin. (1), în condițiile Legii administrației publice locale nr. 215/2001..
Art. 75. – (1) Constituie integral venituri proprii ale bugetelor locale urmatoarele resurse banești: a) penalitațile de întârziere aferente veniturilor proprii ale bugetelor locale, ca excepție de la dispozițiile art. 131 alin. (3) din Ordonanța Guvernului nr. 11/1996 privind exe- cutarea creanțelor bugetare, cu modificarile și completarile ulterioare; b) taxele judiciare de timbru prevazute de Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, cu modi- ficarile și completarile ulterioare, iar actualizarea periodica în funcție de rata inflației și majorarea anuala a acestor taxe se supun reglementarilor prevazute de prezenta ordo- nanța; c) taxele de timbru prevazute de Ordonanța Guvernului nr. 12/1998 privind taxele de timbru pentru activitatea nota- riala, cu modificarile și completarile ulterioare, iar actualiza- rea periodica în funcție de rata inflației și majorarea anuala a acestor taxe se supun reglementarilor prevazute de pre- zenta ordonanța; d) taxa pentru eliberarea titlurilor de proprietate asupra terenurilor dobândite în baza Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicata, cu modificarile și completarile ulte- rioare, prevazuta la cap. V din anexa la Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru. Procedurile privind actualizarea periodica în funcție de rata inflației și majorarea anuala pentru taxele menționate la cap. I-IV, precum și la cap. V din anexa la aceasta lege se supun reglementarilor prevazute de prezenta ordonanța. (2) Prin normele metodologice referitoare la impozitele și taxele locale se vor detalia procedurile menționate la alin. (1), precum și cele specifice preluarii la bugetele locale a acestor resurse banești..
Sursa:MediafaxDatabase