Discovery Campus la Timisoara

Apropo.ro / 11.09.2007, 15:46
Discovery Campus la Timisoara
Una dintre temele majore ale dezbaterilor Sesiunii Deschise Discovery Campus, care va avea loc la Timisoara intre 14-16 septembrie, va fi documentarul controversat. Expertii si profesionistii filmului documentar din intreaga lume vor incerca sa raspunda unor intrebari precum: Pina

Una dintre temele majore ale dezbaterilor Sesiunii Deschise Discovery Campus, care va avea loc la Timisoara intre 14-16 septembrie, va fi documentarul controversat.

Expertii si profesionistii filmului documentar din intreaga lume vor incerca sa raspunda unor intrebari precum: Pina unde poate merge documentarul in prezentarea unor subiecte din viata privata a figurilor publice? Pina unde este interes general si unde devine senzationalism de tabloid? Un astfel de documentar este facut sa dezvaluie adevarul sau doar sa ridice cotele de audienta?

La aceasta dezbatere este invitat sa participe Hamish Mykura, seful departamentului documentar al Channel 4. Motto-ul acestui canal public de televiziune din Marea Britanie este: „inspira schimbarea, fa-o primul si creeaza probleme!”.

Mykura si Channel 4 se afla de ceva vreme in „ochiul urganului” din cauza scandalului pe care l-a stirnit în Marea Britanie si Statele Unite difuzarea documentarului Diana – The Witness in the Tunnel, documentar ce prezinta fotografiile pe care paparazzi le-au facut printesei Diana in timpul accidentului din 1997.

La zece ani de la moartea ei, teorii ale conspiratiei continua sa incetoseze faptele. In acelasi timp fotografii aflati mereu pe urmele ei sint invinuiti ca i-ar fi provocat mortea. Oare au fost ei prea ocupati sa o fotografieze si astfel nu au chemat la timp salvarea? Ei au importalizat unul dintre cele mai cumplite si mai iconice momente ale secolului 20. Diana – The Witness in the Tunnel este povestea lor.

Documentarul, difuzat de Channel 4 dupa ce printii William si Harry cerusera in mod explicit, in cinstea memoriei mamei lor si a dreptului la viata privata, ca aceste fotografii sa nu fie date publicitatii, a stirnit reactii virulente in Marea Britanie, o parte din public boicotind difuzarea documentarului, in timp ce o alta parte l-a considerat un bun prilej de a se face lumina si de a li se face dreptate fotografilor.

Hamish Mykura si Channel 4 sint obisnuiti sa se afle in centrul dezbaterilor aprinse dupa difuzarea extrem de controversatului documentar religios The Root of All Evil, si a filmului The Great Global Warming Swindle, care pune la indoiala consensul legat de schimbarile climatice si a carui difuzare a revoltat mediile stiintifice din intreaga lume.

Diana – the Witness in the Tunnel va fi difuzat în premiera in Romania la Timisoara in timpul Sesiunii Deschise Discovery Campus, iar Hamish Mykura va prezenta politica lui Channel 4, raspunzind unei sesiuni de intrebari.

Sesiunea de Training Deschis Discovery Campus va transforma Timisoara intre 14-16 septembrie, in inima industriei mondiale de documentar. Peste 200 autori de documentar si directori de programe din intreaga lume se vor intilni cu unii dintre cei mai importanti regizori de documentar si cu unele dintre filmele documentare de ultima ora care au schimbat perceptia globala. Se vor discuta tendintele de ultima ora in documentar, moduri si retete documentare de succes, documentare extreme, serii la limita, filme controversate.

Unul dintre invitatii de marca este Pepe Danquart, regizorul german Oscarizat pentru scurtmetrajul Short Black (1994) autor ce a realizat una dintre cele mai extreme si mai frumoase trilogii sportive facute vreodata.

Home Game (1999) este povestea unui sezon din viata unui club de hockey est-german, filmata timp de doi ani, din care s-au editat 33 de ore de material filmat si in care s-a filmat cu camere lipite de jucatori, s-au luat interviuri jurnalistilor si mai ales fanilor, initial greu de convins sa vorbeasca dupa ce fusesera constant demonizati de presa ca niste huligani. Cu zece ani inainte de caderea Zidului Berlinului, din lipsa de fonduri DDR-ul a inchis cluburile de hockey, in Germania de Est raminind doar doua, condamnate sa joace la nesfirsit unul cu altul. Pe atunci jucatorii isi stiau unul-altuia „pina si sireturile”.

Acum cind echipele lor joaca in Vest, multi fani se multumesc insa sa ramina acasa plingindu-se ca sint tratati ca niste cetateni de mina a doua si prefera atmosfera primitoare din propriul club. Si desi inainte de a realiza acest documentar, Danquart nu fusese niciodata pe gheata unui club de hockey, filmul sau reuseste sa faca dovada ca intr-o societate atomica spiritul comunitatii este inca viu si ca inca se mai pot face filme hipnotice despre sport.

Hell on Wheels (2004) intra în culisele celei mai importante competitii sportive cu ocazia celei de-a 100 editii a sa: Turul Frantei. Actiunea începe si se termina la Paris, unde la începutul cursei ciclistii izbesc zidurile înebuniti de anticipatia cursei. Însa o data porniti, unii încep sa cada, sa se izbeasca unii de altii sau sa opreasca pe marginea drumului cu echipa, iar imaginile devin socante.

Cei din echipa, care le dau apa, ii hranesc si le fac masaj, sint personaje in sine, dispuse sa acorde la nesfirsit sprijin ciclistilor care o iau incet-incet razna. Hell on Wheels este cea mai reala poveste a Turului si cea mai cumplita imagine a suferintei, a fricii si a slabiciunii ciclistilor, în cursa cea mai grea dintre toate, despre care un istoric francez spune in film: Olimpiada care are loc odata la patru ani nu inseamna nimic pentru acest Tur care se va desfasura in fiecare an si nu va inceta niciodata.

Anul acesta Pepe Danquart a finalizat al treilea documentar sportiv, To the Limit, documentar cinematografic care spune povestea a doi frati gemeni, Thomas Huber si Alexander Huber care si-au testat înca din copilarie anduranta si puterea în munti, deveniti cei mai buni alpinisti ai lumii si a caror principal tel este sa duca riscul la extrem si sa reconcilieze doua moduri de viata de zi cu zi total diferite, ei care pe munte si-au pus de mii de ori viata unul in mina celuilalt. To the Limit prezinta încercarea lor de a bate recordul de viteza în catararea versantului El Capitan din Yosemite Valley, California.

To the Limit va fi proiectat la Timisoara în prezenta regizorului rasplatit cu nenumarate premii si al care marturiseste ca inainte sa porneasca la drum in realizarea unora dintre cele mai extreme secvente despre sport aratate vreodata, a pornit la drum cu un singur atu: „Ca sa faci filme bune despre sport, trebuie sa stii cît mai putine lucruri despre asta”.

În luna septembrie, una dintre cele mai importante platforme internaționale de training în film documentar ajunge în Europa Centrală și de Sud-Est. Discovery Campus invită regizorii, producătorii și oamenii de televiziune la Sesiunea Deschisă care se va derula în Timișoara

Astfel, în weekend-ul 14-16 septembrie 2007, toți profesioniștii din domeniul filmului documentar dar și tinerele talente aflate în ascensiune sunt invitați să se înscrie și să ia parte la Sesiunea Deschisă a Discovery Campus, organizată la Timișoara.

Tema seminariilor de anul acesta va fi „SPRE EST, LA INTERSECȚIA CO-PRODUCȚIILOR INTERNAȚIONALE”. Pentru prima oară, profesioniștii filmului documentar românesc vor avea acces nemijlocit în culisele industriei mondiale de film documentar.

La Sesiunea Deschisă de la Timișoara vor participa aproximativ 100 de experți, regizori, producători și distribuitori de film documentar din toată lumea, afiliați la cele mai mari instituții și canale de televiziune care susțin producția de film documentar, cum sunt: Discovery Channel, Institutul Sundance, Channel 4, ARTE, ZDF, ORF sau HBO.

Discovery Campus reprezintă o ocazie unică de a stabili contacte cu profesioniștii și factorii de decizie din lumea filmului documentar.

Ce este Discovery Campus e.V. ?

Discovery Campus este o inițiativă profesională de training majoră din Europa, dedicată co-producțiilor internaționale de documentare de înaltă calitate destinate unui public larg. Această inițiativă a fost lansată în 1998. Și-a câștigat o excelentă reputație de-a lungul anilor, bucurându-se de aprecieri în rândul reprezentanților internaționali ai lumii filmului.

Discovery Campus oferă profesioniștilor, dar și talentelor în ascensiune din domeniul documentarelor experiența și know-how-ul necesar pentru a lucra pe o piață internațională. Prin workshop-uri, seminarii, simpozioane și un curs de zece luni, Discovery Campus arată drumul de urmat, explicând în cei mai elementari și mai practici termeni standardele internaționale și regulile esențiale ale genului numit „film documentar”.

Programul Discovery Campus este flexibil și se adaptează la tendințele actuale ale pieței, deservind astfel nevoile talentelor creatoare și ale industriei de media.

Filosofia

Pe măsură ce bunul și vechiul nostru televizor se transformă din ce în ce mai mult într-un „spațiu de joacă” interactiv, genul non-ficțiune urmează același traseu. Uneori este dificil să ținem evidența tuturor formelor și mărimilor pe care le pot avea poveștile din lumea reală, în zilele noastre.

O piață de materiale audio-video vibrantă, care relatează despre aspecte ale realității, a apărut și a evoluat depășind tradiționala alianță dintre regizorii de documentare și companiile publice din domeniul audio-vizualului.

Pentru a satisface cererea tot mai mare de conținut, companii recent apărute, care operează la nivel internațional, trebuie adesea să caute parteneriate cu companii din toată lumea, precum și cu tradiționalele stații regionale din domeniul audio-vizualului.

Diversitatea de așteptări pe care publicul le poate avea când urmărește materiale non-ficțiune este întrecută doar de diversitatea de proiecte la care se gândesc editorii coordonatori care comandă asemenea materiale, când discută despre televiziune și documentare.

Deși se pot baza pe tradiții solide în domeniul relatării de întâmplări, pe o multitudine de regizori excelenți și pe diversitatea culturală a Europei, producătorii, scenariștii, regizorii și editorii coordonatori din afara SUA sau a Marii Britanii încă întâmpină dificultăți în a se bucura de succes pe piața internațională. Obiectivul Discovery Campus este să schimbe această situație.

Finanțare

Discovery Campus este o organizație non-profit înregistrată în München, Germania. Lansată în 1998 de companii de presă din Germania, asociația a primit în rândurile sale, în 2003, câteva companii de documentare europene.

Asociația este susținută și finanțată de Programul MEDIA Plus al Uniunii Europene, de fundații de film germane și europene, companii publice și private din domeniul audio-vizualului, companii de producție și distribuție, autorități locale, regionale și naționale, precum și de instituții active în domeniul documentarului european.

Oferte

1. Școala de Masterat Discovery Campus

Discovery Campus Masterschool (DCM) – Școala de Masterat Discovery Campus este un curs unic despre dezvoltarea de proiecte, destinat unui grup de regizori, producători și editori coordonatori europeni de documentare, oferind profesioniștilor și talentelor în ascensiune din domeniu o șansă remarcabilă de a-și croi drum pe piața internațională a documentarelor. În fiecare an, regizori, producători și editori de film din întreaga lume sunt încurajați să își trimită propunerile pentru filme documentare.

Maxim 15 propuneri sunt selectate în fiecare an, iar autorii lor au șansa unică de a lucra la respectivele proiecte împreună cu cei mai buni specialiști din sectorul internațional al audio-vizualului. Acest Masterschool este împărțit în 4 workshop-uri de câte o săptămână, organizate pe parcursul unei perioade de zece luni. Participanții beneficiază de o perspectivă explicită asupra creării, producerii și distribuției de programe documentare pentru piața internațională, cursul finalizându-se cu o sesiune de propunere de oferte. În plus, participanții au ocazia de a asista la diverse simpozioane internaționale, organizate de Discovery Campus, care se desfășoară după fiecare workshop, oferind posibilități de învățare și stabilire de noi conexiuni.

Discovery Campus invită toți profesioniștii, dar și talentele în ascensiune din lumea documentarului european să se înscrie pentru programul Mastershool de anul viitor. Candidații trebuie să dețină experiență în domeniul documentarelor, pe piața internă; trebuie să aibă proiecte interesante de documentare pentru publicul internațional, precum și dorința de a învăța. În plus, trebuie să cunoască bine limba engleză și să fie în vârstă de peste 22 de ani. Cererile de înscriere trebuie trimise până pe data de 30 septembrie 2007 la Discovery Campus, în Germania, și trebuie să includă:

 Formularul de înscriere, semnat
 Prezentare
 CV și palmares filmografic
 Scrisoare de motivație
 Auto-prezentare
 Exemple anterioare de proiecte realizate

Formularul de înscriere și mai multe informații despre ‘apelul pentru înscriereÂ’ la următoarea ediție a Discovery Campus Masterschool puteți găsi accesând http://www.discovery-campus.de/v2/page/masterschool/

2. Simpozionul Public Discovery Campus & Evenimente Speciale

Aceste simpozioane publice, așa-numitele Sesiuni Deschise de Training (Open Training Session), sunt conferințe organizate pe durata unui weekend și accesibile unui public larg, cu interese profesionale în domeniu. Simpozioanele includ prezentări, studii de caz și discuții cu moderatori, oferind remarcabile oportunități pentru stabilirea unor noi conexiuni.

În acest an, a III-a Sesiune Deschisă de Training (OTS) a Discovery Campus se desfășoară la Timișoara, în România și este organizată în parteneriat cu „Documentor”, Asociația Producătorilor și Autorilor de Film Documentar din România. Sesiunea va începe vineri, 14 septembrie, la ora 14.00, și se va încheia duminică 16 septembrie, la ora 17.00. Discovery Campus a invitat la Timișoara realizatori și directori de programe cu o experiență impresionantă, a căror expertiză trece dincolo de limitele televiziunii. Pe parcursul evenimentului, ei vor discuta despre cum se iau deciziile, despre cazuri controversate din domeniul audio-vizualului, vor prezenta tendințe actuale și vor căuta împreună noi modalități de a ajunge la public. Mai sunt însă și multe altele!

Oricine se poate înscrie pentru a participa la a III-a ediție OTS, derulată la Timișoara. Pentru a vă înscrie, accesați: http://www.discovery-campus.de/v2/page/symposia/symposia_register/34/ unde puteți găsi formularul de înscriere, pe care trebuie să îl completați online.

Costul participării la eveniment:

Taxă pentru participanți obișnuiți (incl. catering): EUR 140,00
Taxă pentru Est-Europeni & Studenți (incl. catering): EUR 95,00

Invităm cu căldură pe oricine să ni se alăture la Timișoara, în perioada 14-16 septembrie, pentru a stabili noi contacte cu profesioniști din întreaga lume. Nu ratați această ocazie !

„Suntem încântați că Discovery Campus se va derula în Europa Centrală și de Sud-Est. Astfel se confirmă interesul nostru pentru această parte a Europei. Prin OTS de la Timișoara, toți participanții se vor familiariza cu tendințele actuale în care se înscriu regizorii europeni de documentar și vor avea șansa unică de a se întâlni cu reprezentanți de nivel înalt ai unor companii din domeniul audio-vizualului, precum și cu producători sau directori de programe din acest domeniu. Dorim să încurajăm toți profesioniștii din Europa Centrală si de Est să vină la Timișoara și să se înscrie pentru următoarea ediție a Discovery Campus Masterschool”, a declarat Donata von Perfall, Director Discovery Campus.