Șeful Poliției Române, chestor principal Dan Valentin Fatuloiu, a dispus cercetarea disciplinara a directorului Direcției Cazier Judicar, Statistica și Evidența Operativa din IGPR, chestorul Dorin Mihaiasa, totodat sesizând Consiliului Superior de Disciplina pentru eliberarea din funcție a acestuia
În dosar sunt cercetate șapte persoane care au racolat cetațenii români care vroiau sa plece la munca în Spania, dar și doi angajați ai Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).
Cei șapte intermediari s-au implicat, contra cost, în întocmirea dosarelor necesare obținerii vizei de munca.
Inițial, verificarile în acest caz au început de la banale informații de înșelaciune, dupa ce au fost primite reclamații ale anumitor persoane, care dorind sa munceasca în Spania, ar fi fost pacalite de niște indivizi care pretindeau bani în schimbul ajutorului pentru obținerea vizelor de munca.
În urma filarii zonei Ambasadei Spaniei al București, anchetatorii au dat de firul de legatura al indivizilor cu un subofițer de la Direcția Cazier Judiciar, Statistica și Evidența Operativa, care elibera, peste rând, contra cost, caziere judiciare.
În urma audierilor unor persoane, procurorii bucureșteni au solicitat Tribunalului București emiterea de autorizații de percheziții.
Instanța a dat 12 mandate de percheziții, pentru locații și pentru computere, precizeaza surse judiciare.
În cursul lunii mai 2006 la nivelul Direcției Generale Anticorupție au parvenit informații cu privire la faptul ca, în zona Ambasadei Spaniei din București, se intermediaza procurarea de caziere judiciare necesare celor ce doresc sa obțina aprobarile legale pentru a munci în strainatate.
Direcția Generala Anticrorupțiea a informat, joi, ca, pâna în prezent, s-a început urmarirea penala fața de cei șapte intermediari, acuzați de trafic de influența, precum și împotriva a doi angajați ai IGPR, respectiv a unui agent de la Compartimentul Paza și Control Acces și a unui angajat contractual. Acuzațiile aduse angajaților IGPR sunt de luare de mita și trafic de influența.
În scopul întocmirii dosarelor, persoanele respective obțineau în aproximativ doua ore cazierele judiciare (cu complicitatea unor lucratori din cadrul IGPR-Direcția Cazier Judiciar, Statistica și Evidența Operativa), fișele medicale și programarea peste rând necesara depunerii actelor, în schimbul unor sume cuprinse între 200 și 300 de euro de persoana.
Astfel, Ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) au monitorizat timp de șase luni locul, dar și activitatea unor subofițeri ai Direcției de Caziere Judiciare.
Ministrul de Interne, Vasile Blaga, și șeful Poliției Române, Dan Valentin Fatuloiu, au fost informați despre activitațile nelegale constatate la Direcția de Caziere Judiciare, cei doi oficiali dând mâna libera anchetatorilor DGA pentru ample verificari, susțin surse judiciare.
În aceasta ancheta DGA a lucrat în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției Române, Serviciului Poliției pentru Intervenție Rapida și Parchetul Tribunalului București, reușindu-se probarea comiterii a 19 infracțiuni de corupție, au precizat sursele judiciare.
„Pâna în prezent, la nivelul Direcției Generale Anticorupție au fost înregistrate un numar de 19 denunțuri formulate de cetațeni români, care sesizeaza faptul ca au fost racolați de aceste persoane care, în schimbul unor sume de bani, le-au obținut actele necesare obținerii vizei de munca”, informeaza DGA.
DGA explica modul de operare a celor care își racolau clienții din zona Ambasadei Spaniei. Astfel, dupa ce persoana intra în contact cu intermediarul, acesta trimitea prin telefon datele de stare civila ale celui racolat, apoi, în aproximativ doua ore, obținea cazierul judiciar fara a fi completata vreo cerere în acest sens.
„În unele cazuri beneficiarul nici nu se întâlnea cu intermediarul, documentele în original (pașaport și carte de identitate), precum și suma de bani convenita prin telefon, fiind trimise prin firmele de curierat rapid, dupa care documentele obținute de la ambasada erau trimise la rând lor beneficiarilor aflați în strainatate”, arata DGA.
Joi, începând cu ora 6.00, s-au realizat de catre echipe mixte formate din ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție, procurori și lucratori din cadrul Poliției Române, o serie de percheziții la domiciliul celor implicați unde s-au gasit înscrisuri necesare obținerii vizelor de munca, precum și formulare de cazier în alb.
La Direcția Cazier Judiciar, Statistica și Evidența Operativa a IGPR, anchetatorii au început, joi, verificarea computerelor.