Comitetul Director al FC Dinamo a ratificat, luni, prospectul și etapele pentru emiterea de titluri de credit de catre club, în condițiile prevazute de Legea educației fizice și sportului.
Conform articolului 26, alineatul 4 din Legea educației fizice și sportului, structurile sportive pot emite titluri de credit.
„Legea Sportului prevede ca în sport, în general, pot exista societați non profit, precum și societați comerciale, dar nu cu raspundere limitata, și societați pe acțiuni. Experiențele și proiectele trecute prin SC Dinamo 2001 SRL ne-au aratat ca veniturile din vînzarea de publicitate și din merchandising sportiv pot fi foarte importante și sper ca, în anumite condiții, și veniturile din abonamente și bilete vor începe sa se apropie de o pondere relevanta”, a explicat președintele FC Dinamo, Nicolae Badea.
Oficialul dinamovist a menționat ca în demersul de transformare a SC Dinamo SRL în societate pe acțiuni s-a urmat modelul gruparii engleze Manchester United. „Am ratat calificarea în grupele Ligii Campionilor, dar important este ca la meciul cu Manchester ne-am dat seama ce înseamna sa joci cu un stadion plin. Am avut acțiuni de merchandise care au depașit 150.000 de dolari pentru un singur meci, iar cumparatorii au fost suporteri români, dinamoviști sau amatori de spectacol. Este adevarat însa ca modelul Manchester United nu poate fi aplicat decît acolo. Rațiunea de a fi o societate pe acțiuni este aceea ca într-o anumita gradualitate, care poate sa fie de la doi pîna la patru ani și jumatate, prin capitalizarea unei societați pe acțiuni se pot genera formule de finanțare suplimentare, cum este aceea a titlurilor de credit”, a subliniat Nicolae Badea.
Badea a precizat ca transformarea în societate pe acțiuni va fi structurata în mai multe etape, în funcție de numarul de titluri oferite pe piața. „Valoarea unitara a unui titlu de credit va fi aceeași, de 10 milioane de lei. Am început prin plasament privat, pentru ca așa încep toate lucrurile, fiind achiziționate titluri de credit în valoare de 400.000 de dolari. Dupa plasamentele private, sper sa ajungem foarte repede la curajul de a face un plasament public”, a explicat președintele dinamovist.
Consultantul financiar Aurel Șaramet a declarat ca noua structura a SC Dinamo SRL va permite „responsabilizarea finanțatorilor și remunerarea lor pe masura performanței”. „Acest tip de finanțare se va întinde într-o prima etapa pe o perioada de aproximativ doi ani sau doi ani și jumatate și va avea trei sau patru etape de subscriere și varsare corespunzatoare a acestor titluri de credit. Aceste titluri pot fi rascumparate ca urmare a faptului ca ele sînt garantate cu acțiunile deținute la FC Dinamo sau pot fi cesionate în schimbul lor acțiuni, fie de tip nominativ, fie de tip preferențial, acestea din urma dîndu-i acționarului drept de prioritate la realizarea dividendelor dar nu și drept de vot”, a subliniat Șaramet.
Aurel Șaramet a subliniat ca activitatea FC Dinamo va fi una transparenta. „Singura destinație a titlurilor de credit este aceea de a majora capitalul social la FC Dinamo, care urmeaza sa fie societate pe acțiuni performanta. Exista un acord potrivit caruia nici un acționar nu va avea mai mult de un anume procent din totalul acțiunilor, care nu s-a stabilit înca. Cu alte cuvinte, nu va exista un acționar majoritar”, a declarat consultantul financiar.
Directorul economic al FC Dinamo, Marian Albu, a afirmat ca bugetul pentru anul 2005 al clubului va fi de aproximativ 6 milioane de dolari, în aceasta estimare avîndu-se în vedere și veniturile obținute din emisiunea de titluri de credit.
Albu a precizat ca ratificarea prospectului și a etapelor pentru emiterea de titluri de credit reprezinta un pas înainte spre realizarea condițiilor de licențiere impuse de UEFA. „UEFA a acreditat manualul de licențiere a cluburilor, care prevede ca nu poți sa ai datorii fața de cluburi, jucatori sau alte persoane mai mult de 30 de zile. Aceasta prevedere va intra în vigoare din sezonul 2005/2006. De astazi noi am început sa punem temelie pentru îndeplinirea condițiilor prevazute în acest manual. Daca cei care acorda licența trec peste acest criteriu, sancțiunile sînt teribile, inclusiv în privința echipei naționale”, a subliniat Albu.
Mediafax