Dinamo este pe locul intai in dosarele DNA

18 01. 2008, 11:08

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anuntat, joi, inceperea urmaririi penale in cazul a zece persoane din lumea fotbalului – impresari, actuali sau fosti conducatori de club, avocati – implicati in transferurile in strainatate a doisprezece fotbalisti romani, efectuate in periooada 1999-2005.

Campioni la fotbal, "spartanii" din Soseaua Stefan cel Mare sunt pe locul intai si in dosarele DNA, fiind anchetati fostul presedinte Mircea Stoenescu, fostul actionar Gheorghe Netoiu si actualul presedinte executiv Cristian Borcea, dar si fratii Ioan si Victor Becali, apropiati ai gruparii "alb-rosii".

Transferul lui Nicolae Mitea de la Dinamo la Ajax Amsterdam a starnit un scandal imens la vremea respectiva. In luna aprilie a anului 2002, Mitea a devenit jucatorul lui Ioan Becali. Dupa ce jucatorul lui Dinamo a devenit liber de contract, in vara anului 2003, Becali l-a transferat pe Mitea la Ajax Amsterdam, tranzactie in urma careia clubul din Soseaua Stefan cel Mare nu a primit niciun ban. In schimb, conform declaratiilor lui Gigi Becali, Ioan Becali a incasat suma de 1,7 milioane de dolari.

Apoi Dinamo a anuntat ca a incasat 800.000 de dolari de pe urma transferului lui Contra in Spania, la Deportivo Alaves, in vara lui 1999. Comisarii ANAF care s-au ocupat de caz au descoperit insa ca suma de transfer a fost mult mai mare, organul fiscal spaniol trimitand in tara un document in care se specifica faptul ca Deportivo Alaves a platit 1,8 milioane de dolari pentru achizitionarea fundasului roman.

Florin Cernat a fost transferat tot de Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev (Ucraina). Fotbalistul a fost achizitionat de Ioan Becali de la Otelul, contra sumei de 700.000 de dolari. Apoi impresarul l-a cedat la Dinamo, la sfarsitul anului 1999, pentru suma de 350.000 de dolari, cealalta jumatate din drepturile asupra jucatorului ramanand in posesia fratilor Becali. Presa ucraineana a scris ca s-au platit cu doua milioane mai mult decat suma vehiculata de oficialii din Soseaua Stefan cel Mare, in jur de un milion de dolari.

La fel ca si in celelalte cazuri, transferul fotbalistului Adrian Mihalcea de la Dinamo la clubul italian Genoa a ridicat semne de intrebare. Din cate se pare, diferenta dintre suma declarata de oficialii romani, un milioan de dolari, si cea platita de conducerea gruparii Genoa este de 500.000 de dolari.

DNA mai cerceteaza transferul lui Bogdan Mara de la Dinamo la Deportivo Alaves, in vara anului 2001, precum si cel al lui Dan Alexa, plecat in anul 2004, tot de la Dinamo, la formatia chineza Beijing Hyundai, aceasta din urma tranzactie fiind intermediata de fostul actionar al gruparii din Soseaua Stefan cel Mare, Gigi Netoiu.

Rapidul a intrat in vizorul Directiei Nationale Anticoruptie prin actionarul majoritar George Copos. Primele nereguli in transferuri au fost dovedite in anul 2000, dupa trecerea lui Cristian Dulca de la Rapid la gruparea coreeana Poohang Steelers. Adevarul a iesit la iveala datorita insistentei clubului CFR Cluj, care avea de incasat 35 la suta din suma de transfer. Rapidul a anuntat ca a incasat 120.000 de dolari, dar la federatia sud-coreeana au fost inregistrati 600.000 de dolari. Se pare ca persoana care a intermediat afacerea, avocatul Sica Puscoci, a obtinut un comision nedeclarat de 150.000 de dolari.

Tot de clubul Rapid se leaga si transferul lui Florin Bratu la Galatasaray Istanbul, caz ce s-a aflat in atentia Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Conform unui document remis de Galatasaray la FIFA, in care sunt prezentate platile facute de gruparea turca pentru transferul lui Bratu, Ioan Becali (fost impresar) a primit suma de 500.000 de dolari, iar Gheorghe Popescu (tot fost impresar) un milion de dolari. De asemenea, Popescu a mai primit, in numele clubului Rapid, 600.000 de dolari. Direct in contul Rapidului au fost virati 630.000 de dolari, iar gruparea Tractorul Brasov, unde a fost format Bratu, a incasat aproape 20.000 de dolari, reprezentand indemnizatia de solidaritate.

In total, Galata a platit 2,75 milioane de dolari, dar singurii bani intrati in contul Rapidului din transferul lui Bratu au fost cei 630.000 de dolari. FRF a deschis o ancheta in legatura cu sumele de bani incasate in acest transfer. In urma anchetei, fostii impresari Ioan Becali si Gheorghe Popescu au fost amendati cu cate 40.000 de dolari, iar clubul Rapid cu 20.000 de dolari, de catre Comisia pentru acordarea licentei agentilor de jucatori din cadrul FRF. De asemenea, comisia FRF a decis ca Ioan Becali nu mai poate detine licenta de impresar, din cauza neregulilor comise in transferul lui Bratu. De atunci, si Gica Popescu a renuntat la activitatea de impresariat, dedicandu-se afacerilor si meciurilor caritabile. De altfel, Popescu a platit ulterior suma de 400.000 de dolari reprezentand impozitul aferent milionului de dolari primit de la Galatasaray in contul transferului lui Bratu, dupa ce ANAF a stabilit ca fostul international nu a declarat suma respectiva. ANAF a mai stabilit ca restul banilor din transferul lui Bratu (n.r. – aproape 1.750.000 de dolari) s-au impartit intre Ioan Becali si Rapid.

Un alt personaj din lumea fotbalului care este cercetat de DNA este unul dintre cei mai vechi conducatori de club din Romania, Jean Padureanu (Gloria Bistrita), din cauza a doua transferuri.

Ionel Ganea a plecat, la inceputul sezonului 1998/1999, de la Gloria Bistrita la VfB Stuttgart pentru doua milioane de dolari, dar in conturile clubului nu au intrat decat 600.000 de dolari. Diferenta de 1,4 milioane de dolari ar fi fost incasata de Phoenix BV, un off-shore din Olanda.

Al doilea transfer anchetat de procurorii DNA este cel al lui Lucian Sanmartean la Panathinaikos Atena, in vara anului 2003. Clubul Gloria Bisitrita a primit in urma tranzactiei suma de 600.000 de dolari, dar anchetatorii detin informatii ca tranzactia s-ar fi ridicat la 900.000 de dolari.

Un alt scandal privind sumele de transfer a izbucnit la sfarsitul anului 2000, in urma conflictului dintre presedintele clubului Otelul Galati, Marius Stan si directorul de atunci al gruparii galatene, Mihai Stoica, actualmente presedinte la Unirea Urziceni. La vremea respectiva, Stan i-a acuzat pe Mihai Stoica si Sica Puscoi ca au luat mai multi bani de pe urma trasferului lui Iulian Arhire la Poohang Steelers. Clubul galatean a cerut pentru transferul lui Arhire suma de 150.000 de dolari, dar impresarul Sica Puscoci a obtinut de la coreeni suma de 700.000 de dolari. Puscoci a oferit clubului Otelul suma pe care a solicitat-o, 150.000 de dolari, iar diferenta de 550.000 de dolari a incasat-o el.

DNA mai cerceteaza transferul lui Paul Codrea, care a plecat, la inceputul anului 2001, in Italia, la Genoa, ca jucator legitimat al echipei FC Arges.

DNA a inceput urmarirea penala fata de oamenii de fotbal Ioan si Victor Becali, Gheorghe Popescu, Gheorghe Copos, Cristian Borcea, Jean Padureanu, Mircea Stoenescu, Mihai Stoica, Gheorghe Netoiu si Sica Puscoci, in cazul transferurilor de fotbalisti. Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au inceput, in 10 ianuarie, urmarirea penala, pentru inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani impotriva celor 10 oameni de fotbal. Acestia sunt: Ioan Becali – fost impresar, Victor Becali – impresar, Gheorghe Copos – actionar majoritar FC Rapid Bucuresti, Sica Puscoci – avocat, Mihai Stoica – fost director al clubului de fotbal Otelul Galati, actual presedinte la Unirea Urziceni, Cristian Borcea – presedintele executiv al FC Dinamo, Jean Padureanu – presedinte al clubului de fotbal Gloria Bistrita, Mircea Stoenescu – fost presedinte la Dinamo, Gheorghe Popescu – fost impresar si Gheorghe Netoiu – fost actionar la FC Dinamo.

Potrivit probelor administrate de procurori, respectiv raspunsurile primite in cadrul a 17 comisii rogatorii efectuate in mai multe state din Europa si Asia (intre care China, Coreea de Sud, Olanda, Spania, Italia), precum si din analizele efectuate de Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) si Garda Financiara a rezultat ca persoanele respective, impreuna sau in parte, prin tranzactii ilegale si folosire de interpusi, au externalizat sume de peste zece milioane de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activitati de impresariat.

Astfel, a adaugat sursa citata, in perioada 1999 – 2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate in conturile firmelor off-shore din Insulele Virgine si Olanda, iar ulterior, unii dintre invinuiti si-au insusit in interes personal sumele externalizate. Banii au reprezentat drepturi ale cluburilor de fotbal Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati rezultate din transferul in strainatate a unui numar de 12 fotbalisti: Cosmin Contra, Paul Codrea, Florin Cernat, Bogdan Mara, Lucian Sanmartean, Florin Bratu, Dan Alexa, Adrian Mihalcea, Nicolae Mitea, Cristian Dulca, Ionel Ganea si Iulian Arhire.

Prin faptele respective, cele patru cluburi au fost prejudiciate cu peste zece milioane de euro, reprezentand diferenta dintre sumele real incasate prin transferurile de fotbalisti si sumele efectiv inregistrate in contabilitatea cluburilor.

De asemenea, prin neinregistrarea in contabilitatea celor patru cluburi a veniturilor rezultate din transferuri si implicit prin diminuarea veniturilor impozabile, bugetul de stat a fost prejudiciat cu o suma de peste 1,7 milioane de euro, a adaugat sursa citata.

Totodata, raportat la valorile reale ale sumelor de transfer, nu s-a perceput de catre Federatia Romana de Fotbal procentajul aferent fiecarui transfer, in conformitate cu reglementarile interne, prejudiciul in dauna federatiei totalizand aproximativ 600.000 euro.

In perioada 14-17 ianuarie, toti invinuitii au luat la cunostinta infractiunile pentru care sunt cercetati, potrivit art.6 alin3 din Codul de Procedura Penala, a conchis sursa citata.