Dacă de fiecare dată când ți-ai ros unghiile ai fi simțit durere, probabil că n-ai mai fi făcut asta niciodată. Sau dacă ne-ar fi durut când ne-am fi tăiat unghiile, probabil multă lume ar fi avut niște unghii extrem de lungi. Dar tăierea sau mușcarea unghiilor nu dor, pentru că unghiile sunt făcute din celule moarte.
Unghie se numește o placă cornoasă subțire, care crește pe partea de deasupra a ultimei falange a degetelor de la mâini și de la picioare și acoperă partea de deasupra a capătului degetelor. Unghiile sunt realizate dintr-un material dur de proteine numit cheratină, la fel cum sunt la animale coarnele.
La fel ca și părul și dinții, sunt un apendice al pielii. Ele încep din matrice (rădăcina unghiei), din locul din care încep să crească. După, se arată semiluna (lunula) unghiei, baza ei cea tare. Treptat se face și lama cornoasă, sau patul unghiei, pe care va veni un înveliș subțire și puțin aspru numit cuticulă. După ce degetul este acoperit, marginea exterioară a unghiei este moartă, fiind albă.
Rosul unghiilor este o activitate prin care, unii oameni, își mănâncă unghia. Acest fapt este negativ, putând duce la infecții serioase sau umflături urâte. Unghiile oamenilor s-au păstrat de la strămoșii îndepărtați, care le foloseau pentru apărare.
De-a lungul timpului unghiile au fost indicatori preciși ale diferitelor boli datorită formei și culorii lor, precum și indicatori ale carențelor de fier, zinc (a căror lipsa cauzează striații pe unghii) și a complexului de vitamine B (a căror lipsă dă fragilitate unghiilor).