Din ce sunt făcute semințele plantelor?

31 05. 2016, 00:00

Așa că e destul de greu să realizăm că singura funcție a unei flori este să producă semințe.

Floarea își dezvoltă organele reproductive necesare producerii de semințe în interiorul petalelor florilor. În centrul florii se găsesc mai multe pistiluri. În jurul lor, se află un inel de stamine.

Pistilul reprezintă organul feminin al florii. Capătul său de la bază are un aspect lărgit și este cunoscut ca fiind ovarul. Dacă ai tăia ovarul, vei descoperi mici ovule circulare, de culoare albă. Mai târziu, acestea devin semințe. Însă, ovulele se transformă în semințe doar dacă sunt fertilizate – dacă li se adaugă particule din polenizare.

Particulele destinate polenizării sunt produse de către organele masculine ale florii, staminele. Fiecare stamină are o anteră ce conține doi saci de particule pentru polenizare de dimensiuni mici, aflate pe partea de sus a tulpinii. Atunci când semințele încep să se formeze, particulele pentru polenizare trebuie să găsească o cale să ajungă la ovulele ascunse în interiorul ovarului de la capătul de jos al pistilului. Singurul mod în care se poate face asta este mergând la vârful pistilului, cunoscută sub numele de stigmă.

Particulele de polen cad pe stigmă, se umflă și cresc acolo, iar conținutul lor este eliminat în exterior și se transformă într-un tub. Tubul crește în jos, prin tulpina pistitlului și prin pereții ovarului, până când ajung în interiorul ovulelor. Acolo, conținutul tubului se golește în ovul și în fertilizează. Astfel, se naște o sămânță. Doar polenul același tip de plante va duce la dezvoltarea tuburilor și va ajunge la ovule.